Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε από μέρους της Τουρκίας παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ

Η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση για ένα ομοσπονδιακό κράτος και τόνισε ότι δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυητές. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει να κάνει με την Ευρώπη όταν συζητάει το Κυπριακό και δεν θα ανεχτούμε από μέρους της παραβιάσεις τής κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της Θάλασσας. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας είναι μεν γραφικές, αλλά και επικίνδυνες δε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, άδολη, χωρίς σκοπιμότητες και γνήσια στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε στην πρωινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι στόχος της ήταν ο συντονισμός ενόψει της συνάντησης με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη δημιουργία μιας βάσης θετικού διαλόγου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα δεχθεί έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, που δεν βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα του ότι στη τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στήριξη στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ