Προαναγγελία συνταγματικής ρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων – Παράταση των εργασιών ζητεί η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Προαναγγελία συνταγματικής και όχι μόνο νομοθετικής ρύθμισης για την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων καταγράφηκε σήμερα στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τονίζει με νόημα φωτογραφίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ ότι “υπάρχουν προτάσεις οι οποίες για να εφαρμοστούν απαιτούν και συνταγματική αναθεώρηση”.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση του άρθρου 54 περί εκλογικού νόμου και ψήφου αποδήμων προκειμένου όπως είπε να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση στον διάλογο που έχει αρχίσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δια του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου διαφώνησε ζητώντας μάλιστα δημόσιο και διαφανή διάλογο προκειμένου οι προτάσεις όλων να είναι στο φως και να μην προκαλείται η “στρεβλή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται” τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν ανοίγοντας παράθυρο και συνταγματικής αναθεώρησης για την ψήφο των αποδήμων.

Η βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης ακόμα και οπισθοχωρώντας από τις βασικές της θέσεις αποδείχθηκε και με την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος μίλησε ευθέως για παραχωρήσεις της ΝΔ: “Κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπό αυτή την εκδοχή, η αναβολή της εκ των προτέρων συνταγματικής αναθεώρησης είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Να κάνουμε τις βασικές παραχωρήσεις από τη βασική θέση που είχαμε εκφράσει προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση” είπε.

Ενδεικτική της συναινετικής κατάστασης που διαμορφώνεται πάντως ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου του Κινήματος Αλλαγής ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η πλειοψηφία των 101 βουλευτών οι οποίοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την ψήφο των αποδήμων δεν υπάρχει.

Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για το άρθρο 54 για τις αρχές Νοεμβρίου ζητώντας παράλληλα παράταση εργασιών της επιτροπής μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ