Τσίπρας: Όσες φορές κι αν προφέρετε τη λέξη “σκευωρία” δεν θα μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο – ΒΙΝΤΕΟ

Ως μία μεγάλη ευκαιρία να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο μηχανισμός, να “ξαναθυμήσουμε στους Έλληνες πολίτες τι εστί Novartis”, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τους για “τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία”.

“Είμαστε αποφασισμένοι τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς να τους υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Ειμαστε υπέρ της διερεύνησης, κάθε διερεύνησης. Σας είχα άλλωστε διαμηνύσει κάντε ότι νομίζετε καλύτερο, εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο, ό,τι σας ταιριάζει. Η συμμετοχή μας στην προανακριτική που θα στήσετε θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που είχε ως αποτέλεσμα εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του. Γιατί όσες φορές και να γράψετε και να προφέρετε τη λέξη σκευωρία δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: “Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά με την επιλογή σας να κάνετε προανακριτική μάλλον το αντίθετο θα καταφέρετε. Και ως προς αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί θα μας δώσετε την ευκαιρία να ξαναθυμήσουμε στους Έλληνες πολίτες τι εστί Novartis”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά στήνεται προανακριτική επιτροπή για πρώην υπουργό όχι γιατί “έβαλε το χέρι στο μέλι”, αλλά “γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis” και “να μην κουκουλώσει τις πομπές δικών σας κυβερνητικών στελεχών”.

Είναι δυο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα

“Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά, το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την ΝΔ ότι “για πρώτη φορά κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε τον νοικοκύρη” και ότι στόχος είναι “να επιβάλουν το κουκούλωμα της υπόθεσης, να τρομοκρατήσουν τους δικαστές”.

Κατηγόρησε, δε, τον Πρωθυπουργό ότι “εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Είχε τη στοιχειώδη υποχρέωση να είναι εδώ για να ακούσει αυτόν που κατονομάζει εδώ και μήνες ως Ρασπούτιν. Τουλάχιστον να τον ακούσει και αναλάβει την ευθύνη για μια διαδικασία πολιτικού ρεβανσισμού. Αλλά αν είναι μια φορά δειλός γιατί παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, θα έλεγα ότι είναι δυο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα”.

“Σας έπιασε ο πόνος, η μεγαθυμία, ο πολιτικός πολιτισμός; Όχι βέβαια. Για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό, γι αυτό με εξαιρείτε και γι αυτό είστε δυο φορές δειλοί”, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: “Παρότι δεν στραφήκατε εναντίον μου προσωπικά, είναι προφανές ότι στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά. Διότι, ας μην γελιόμαστε, το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, εκείνος είναι το εξιλαστήριο θύμα. Τo πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά”.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν άδεια τα υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

“Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “το ελάχιστο που όφειλαν να κάνουν, θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα και να λάβουν τον λόγο, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια. Γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα”.Η κρίσιμη λέξη δεν είναι «σκευωρία» αλλά «Δικαιοσύνη»

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του κ. Παπαγγελόπουλου ως Ρασπούτιν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Ομολογώ ότι όταν τον γνώρισα, δεν του το ‘χα ότι έχει τόσο μεγάλες και υπερφυσικές δυνατότητες όπως ο Ρασπούτιν. Δεν του το ‘χα επίσης, ότι μπορούσε να στήσει ακόμη και το FBI”.

“Η κρίσιμη λέξη στη σημερινή συνεδρίαση, ό,τι και να αποφασίσετε στη ψηφοφορία αργότερα, ό,τι και να αποφασίσετε στη προανακριτική που θα στήσετε, δυστυχώς για σας δεν είναι η λέξη σκευωρία. Η κρίσιμη λέξη που είναι στο στόμα και στο μυαλό, εκατομμυρίων συμπολιτών μας, είναι Δικαιοσύνη. Εσείς σήμερα επιχειρείτε με ένα δειλό ρεβανσισμό, να δώσετε ένα ακόμη πλήγμα στη Δικαιοσύνη. Σας διαβεβαιώνω, θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ”, είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, πως “αν σε κάτι αποτύχαμε, δεν ήταν γιατί ελέγξαμε την Δικαιοσύνη, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών”. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, το επιδίωξε, αλλά “είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα πολύ πιο δυνατό από το παλιό πολιτικό σύστημα”. Και σχετικά με την αρχειοθέτηση της έρευνας για επτά από δέκα πολιτικά πρόσωπα, υπογράμμισε πως αυτό αποδεικνύει ότι “αν είχαμε πράγματι στόχο να σπιλώσουμε πολιτικούς αντιπάλους, δεν θα στέλναμε όλον τον φάκελο στην Δικαιοσύνη, θα επιλέγαμε τους πιο πρόσφορους στόχους”. “Αν οι δικαστές ήταν σκευωροί, δεν θα είχαν κάνει σκευωρία a la carte”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, ο κ Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί “με ένα δειλό ρεβανσισμό να δώσετε ένα ακόμη πλήγμα στη δικαιοσύνη. Σας διαβεβαιώνω, θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας. Και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Όσα ειδικά δικαστήρια και να στήσετε για να αποδείξετε δήθεν σκευωρίες, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και η πλειοψηφία όσων σας ψήφισε, γνωρίζει ποιο είναι το σκάνδαλο. Και ζητά δικαιοσύνη. Και τώρα βλέπει εσάς, να προσπαθείτε να το θάψετε. Κάτω από την ομίχλη της δήθεν σκευωρίας. Να το θυμάστε, δε θα σας βγει σε καλό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ