Δένδιας: Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης – ΒΙΝΤΕΟ

“Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που ενώπιον σας υπογράψαμε με τον κ. Πομπέο τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ. Μια συμφωνία που με την επικαιροποίησή της σήμερα, αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διαασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων” δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

“Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ δεν είναι μια συγκυριακή δυναμική. Η χώρα μας έπειτα από μια δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα. Αναφέρομαι προφανώς στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή” τόνισε.

“Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και εγγύηση σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας” πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ