Τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το προσφυγικό

Κοινή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2026. Επίσης, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα. Οι τρεις χώρες συνηγορούν και στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας μέσω της εκρίζωσης των δικτύων διακίνησης μεταναστών, της αποτροπής εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς όλη την Ευρώπη και της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Κουμουτσάκος: Με ελληνική πρωτοβουλία διαμορφώνεται για πρώτη φορά τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό

“Με ελληνική πρωτοβουλία, διαμορφώνεται, για πρώτη φορά, τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι η Ελλάδα “αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής” και εξήγησε: “Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα τα κράτη αυτά, με περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και, τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Σημειώνεται ότι η κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας αποτελεί την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας στο Λουξεμβούργο.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ