Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Και η ΕΛΑΣ στη “μάχη” για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – Ποια είναι τα βασικά μέτρα

Μέτρα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για το οποίο ξεκίνησε σήμερα η δημόσια διαβούλευση.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για την αντικαπνιστική νομοθεσία και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων. Στη “μάχη” για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ρίχνονται πλέον και οι ένστολοι αστυνομικοί, ενώ η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται και σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης, ανηλίκων κατά κύριο λόγο Επίσης, καθιερώνεται -κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία- τακτή προθεσμία για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδια περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ, προς το σκοπό της ενιαίας λειτουργίας των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ και την επίτευξη αποτελεσματικότερης, ενιαίας και άμεσης αντιμετώπισης αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών.

Περιλαμβάνονται, επίσης, μέτρα για τη μείωση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διενεργούνται επιμέρους παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, προς το σκοπό της επιτάχυνσης της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης. Επιπρόσθετα, προτείνεται η καθιέρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης τιμής φαρμακευτικού προϊόντος προς το σκοπό της επίτευξης ανταγωνιστικότερων τιμών και μείωσης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μέτρων για τη μείωση της επιβάρυνσης των ιδιωτών από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και εξόφλησης των χρεών σε ιδιώτες. Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνονται, αφενός μεν η δυνατότητα έκπτωσης από το clawback συγκεκριμένης μορφής αναπτυξιακών ή επενδυτικών δαπανών των βαρυνόμενων, αφετέρου δε η μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες, με την καθιέρωση διαδικασίας για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ, τονίζεται.

Τέλος, περιλαμβάνονται και μέτρα αναμόρφωσης του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ και μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Με το σχέδιο νόμου καταργείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» (ΕΟΔΥ) που είχε ιδρυθεί με τον ν. 4600/2019 και μεταφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του στον καθολικό διάδοχο αυτού ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ. Με το νέο ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ, επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Δείτε εδώ το νομοσχέδιο 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ