Δένδιας στον Realfm 97,8: Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία – Εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα περίεργα μπορούμε να καταλήξουμε σε σοβαρό τρόπο συζήτησης

“Όσον αφορά την εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, ούτε μιας ομιλίας, που κυρίως έχουν οικονομικό προσανατολισμό. Επί της ουσίας, βεβαίως υπάρχει βελτίωση στην αντίληψη, εάν μιλήσετε με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Πλακιωτάκη, δημοπρατείται το έργο περί της συνδεσιμότητας των καμερών ώστε να ελέγχεται απολύτως ο χώρος του Β. Αιγαίου, επί τη βάση μελέτης του Πολυτεχνείου και όρων διακήρυξης που είχαμε ετοιμάσει το 2014, ήμουν ακόμα υπουργός τότε όταν δούλευα για αυτό, και το οποίο παρατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελατόλα, τόνισε “το Αιγαίο είναι μια θάλασσα, η οποία μπορεί να είναι απολύτως ορατή στις ελληνικές αρχές επί 24 ώρες, όπως και οι ακτές της Τουρκίας. Και να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προειδοποιούμε τους Τούρκους και να σταματάμε τους Τούρκους. Το να αφήσεις τέσσερα χρόνια κάτι στο ράφι, δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να το προάγεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αντίληψη ότι η θάλασσα δεν αστυνομεύεται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Κατ’αρχάς δεν μιλάμε για τη θάλασσα, μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τις ελληνικές ακτές. Εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις, εκεί οι λαθρέμποροι ανθρώπων οδηγούν τους παράνομους μετανάστες ώστε να τους περάσουν στην απέναντι ακτή”.

“Δεν έχουμε καμία διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε παραίτηση και η οποία παραίτηση δεν αφορούσε μόνο τις εισροές, αφορούσε τη διαχείριση της ζωής των ανθρώπων αυτών εντός της επικράτειας. Σε ορισμένα σημεία όπως η Μόρια, εκθέτει τη χώρα, η κατάσταση αυτή που παραλάβαμε” πρόσθεσε.

“Οφείλει η Ελλάδα να τηρήσει απέναντι στη Β. Μακεδονία τις συμβατικές της δεσμεύσεις, όμως και το είπα στον Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως, στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία τις δικές τους δεσμεύσεις” ανέφερε σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς αν έχει κλειστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν απάντησε ότι “όχι που να το γνωρίζω. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού χθες ήταν πολύ ισορροπημένη, μια τοποθέτηση που θέτει τη συνάντηση με τον Ερντογάν μέσα σε ένα πλαίσιο, λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει αυτό, αυτό και αυτό, πάρα ταύτα πρέπει να υπάρχουν οδοί επικοινωνίας. Δεν μιλάμε για συνάντηση συγχωροχάρτι, ή συνάντηση στην οποία ο Πρωθυπουργός αγνοεί τα όσα απαράδεκτα κάνει η Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση εξ όσων γνωρίζω δεν έχει κλειστεί”.

“Είναι ορισμένα πράγματα που κάνει η Τουρκία που δυσκολεύομαι να τα καταλάβω έστω κι αν προσπαθώ να μπω στα δικά της παπούτσια. Η φωτογράφιση του Προέδρου Ερντογάν μπροστά σε έναν χάρτη, τι έννοια έχουν αυτά τα πράγματα; Ειλικρινά μου ξεφεύγει. Η Τουρκία το κάνει δύσκολο για εμάς, δεν μας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νοήμονα διάλογο, να βρούμε άκρη. Στο τέλος, τέλος η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και προάγει. Εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ε.Ε. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας. Να σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε τις συμμαχίες μας, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας και λέμε στην Τουρκία ότι εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα περίεργα μπορούμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε σοβαρό τρόπο συζήτησης και επίλυσης των διαφορών μας. Αλλά δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία” συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ