Κατρούγκαλος στον Realfm 97,8: Η ΝΔ έλεγε ψέματα όταν χαρακτήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών καταστροφική, προδοτική και μειοδοτική

“Η ΝΔ έλεγε ψέματα όταν έλεγε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν εθνικά επιζήμια , καταστροφική, προδοτική και μειοδοτική. Γιατί αν ήταν έτσι, δεν νοείται η εφαρμογή της” δήλωσε στον Realfm 97,8 o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στον ομόλογό του, που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη, τόνισε:

“Είπα το αυτονόητο, ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί ο λόγος της ΝΔ πριν από τις εκλογές δεν ήταν ότι η συμφωνία έχει ελαττώματα, δεν ήταν ότι είναι χειρότερη απ’ ότι θα την κάναμε εμείς , η ΝΔ αν ήταν στην κυβέρνηση. Η επίσημη θέση ήταν ότι ήταν εθνικά επιζήμια συμφωνία ενώ είχαμε ακούσει από πολλά στελέχη – και όχι στελέχη που δεν εκφράζουν την κομματική γραμμή – εκφράσεις όπως μειοδοσία , από μερικούς μάλιστα είχαμε ακούσει και τη λέξη προδοσία”.”Όταν με αυτή τη ρητορεία απευθύνεσαι στον λαό και τον διχάζεις πρέπει να εξηγήσεις τι άλλαξε και τώρα μιλάς για μια συμφωνία που απλώς σε δεσμεύει και δεν μπορείς να φύγεις από αυτήν. Η ρητορεία της ΝΔ δεν ήταν ότι η συμφωνία ήταν κακή, αλλά μιλούσε για μειοδοσία, προδοσία και για εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αν ήταν έτσι, προφανώς δεν θα έπρεπε να την εφαρμόσει, αφού υπάρχουν τρόποι στο διεθνές δίκαιο και σε σχέση με εθνικές υποχρεώσεις που έχεις – αν είναι εθνικά καταστροφικό αυτό που έχεις να εφαρμόσεις να μην το εφαρμόσεις” είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας στην εκπομπή των Δημήτρη Χριστούλια και Στεφανίας Κασίμη. “Λέω ξεκάθαρα ότι η ΝΔ είχε μια επιλογή. Για λόγους μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς να διχάσει τον ελληνικό λαό για ένα ζήτημα που ήξερε ότι η ίδια διαπραγματευόταν θέτοντας τον πήχη πολύ χαμηλότερα. Φάνηκε από τις επιστολές Καραμανλή ότι είχε συμφωνήσει όχι απλώς να υπάρχει το όνομα Μακεδονία, αλλά να υπάρχει διπλή ονομασία. Και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζεται και τώρα μια σχετική διγλωσσία από στελέχη της ΝΔ. Δεν έχω ακούσει για παράδειγμα μολονότι απαιτούν εύλογα από την άλλη πλευρά την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας, να χρησιμοποιούν οι ίδιοι το όνομα Βόρεια Μακεδονία, που προφανώς απορρέει από τη συμφωνία” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.”Αλλιώς μιλούν στο εσωτερικό και αλλιώς στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο παράδειγμα αυτής της συνεχιζόμενης υποκρισίας και διγλωσσίας είναι ότι δίνουν διαφορετικά ανακοινωθέντα. Θυμάστε ότι όταν είχε επικοινωνήσει η κ. Μέι με τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί , η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ εκείνο το κομμάτι της συνομιλίας όπου ο κ. Μητσοτάκης δεσμευόταν να εφαρμόσει τη συμφωνία, ενώ αυτό που έφτασε στο ΑΠΕ δεν το είχε. Είναι σαν να νομίζουν ότι μιλούν σε ιθαγενείς ή σε μια εποχή που δεν υπήρχε ιντερνέτ και που μπορούν άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό” συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ