Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ – Η θερμή υποδοχή στην Καγκελαρία, οι δηλώσεις και τα… γερμανικά του Έλληνα Πρωθυπουργού – ΒΙΝΤΕΟ

Το μεταναστευτικό και η προοπτική μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας από γερμανικές επιχειρήσεις ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα και συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει σε αξιοπιστία προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, και στη συνέχεια να συζητηθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί , ότι έχει γίνει πολλή πρόοδος και θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας. Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός στην Καγκελαρία με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών. Η κυρία Μέρκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.Αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι κατά τη διάρκεια ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, και οι δύο ήταν καθιστοί. Κάτι που επιλέγει το τελευταίο διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ μετά τα διαδοχικά επεισόδια με το «τρέμουλο» σε δημόσιες εκδηλώσεις. Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κ. Σολτς, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Οι δηλώσεις

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

«Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό»

Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη νίκη της ΝΔ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο. Εξάλλου ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συζητήθηκε, όπως προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το προσφυγικό όπου τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης. Επέκρινε δε και την προκλητική, όπως είπε, στάση της Τουρκίας.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική χώρα».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό Συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

«Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής»

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Μέρκελ: «Έχει γίνει πολλή πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική»

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολλή πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος. «Συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», είπε και επισήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει όσα είχε παρουσιάσει ήδη προεκλογικώς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Μέρκελ, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία.

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο. «Ήδη, χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ: «Μιλήσαμε για τα θέματα της διεύρυνσης, δηλαδή, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας και Μαυροβούνιου και για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια σειρά από κοινές πτυχές τις οποίες στις διμερείς μας σχέσεις θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και να τις εφαρμόσουμε».

«Συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ»

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

“Γνωρίζετε πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το θέμα. Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο θέμα μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Γνωρίζετε για τη ρηματική διακοίνωση, όπου ζητάμε επίσημα από την γερμανική κυβέρνηση να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση”, είπε ο Πρωθυπουργός. “Είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτού του θέματος θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών”, πρόσθεσε.

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήθελα να παρουσιάσω εδώ εικασίες» απάντησε με τη σειρά της η Καγκελάριος.

Τα γερμανικά του Μητσοτάκη αιφνιδίασαν τη Μέρκελ – Δείτε την αντίδρασή της – ΒΙΝΤΕΟ

Αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γερμανικά η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και αυτό φάνηκε στις αντιδράσεις της κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός που δέχεστε στη Γερμανία και ελπίζω ότι θα είμαι και εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μου έξω από την κρίση έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη φιλική υποδοχή και επίσης και για την εξαιρετική συνεργασία. Και θέλω να σας πω ότι ελπίζω να μπορέσω να σας δω σύντομα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε στα γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κα. Μέρκελ να χαμογελά δείχνοντας, βέβαια και την έκπληξη της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ