Επιτελικό κράτος: Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας

«Μεταφέρεται ένα μεγάλο κομμάτι ύλης από την πολιτική διοίκηση στην υπηρεσιακή διοίκηση. Έχουμε πολύ μεγάλη αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Θα έχουμε έναν πυλώνα αμιγώς πολιτικό που χαράσσει την στρατηγική και εκδίδει κανονιστικές πράξεις και έναν πυλώνα υπηρεσιακής διοίκησης στον οποίο είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και εξελίσσονται με βάση το υπηρεσιακό δίκαιο. Ο πυλώνας υπηρεσιακής διοίκησης θα έχει τις αναθέσεις συμβάσεων, τον έλεγχο του προσωπικού και συντονισμό βασικών διευθύνσεων», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που συζητείται στη Βουλή. 

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη τομή , ήταν ένα αίτημα συνολικό της μεταπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό εμπιστευόμαστε τη δημόσια και απολιτικοποιούμε το κράτος και από την άλλη πλευρά μειώνεται δραστικότατα η γραφειοκρατία και καταπολεμούνται πιθανές εστίες διαφθοράς. Πρόκειται για μία τεράστια καινοτομία για τα δεδομένα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αλλάζουμε την πρόσληψη του πως αντιλαμβανόμαστε το κράτος. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούνται τα φαινόμενα πολλαπλών συναρμοδιοτήτων, μία μεγάλη παθολογία του ελληνικού κράτους, καταπολεμάται το βασικό πρόβλημα που έχουμε με τα χρονοδιαγράμματα και όλες οι δράσεις της διοίκησης θα πρέπει να σε έναν τακτό χρόνο», πρόσθεσε.

Με αφορμή την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Σε ότι αφορά τις συγκεντρωτικές δομές του κράτους, δεν είναι ότι ανακαλύπτουμε κάτι που δεν υφίσταται. Όλα τα προηγμένα κράτη, συστήματα κυβερνητικής δράσης έχουν ένα κεντρικό προγραμματισμό συντονισμού και παρακολούθησης, έχουν ένα επιτελικό κράτος. Ας δουν τι συμβαίνει στην Καγκελαρία της Γερμανίας ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα πράγματα είναι στοιχειώδη. Είναι προφανές και συνταγματική υποχρέωση του Πρωθυπουργού να συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Το φαινόμενο να έχουμε υπουργούς που ασκούν δικές τους πολιτικές που πολλές φορές είναι επιτιθέμενες και συγκρουόμενες μεταξύ τους, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένας κεντρικός συντονιστικός ρόλος, ο οποίος θα πρέπει να επιτελείται».

«Σε ό,τι αφορά το κόστος, όταν πρόκειται για δομές που θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, σε επίπεδο κόστους και οφέλους, θα πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο πολύ θα εισφέρουν αντανακλαστικά. Προσδοκώ ότι με τη λειτουργία μίας τέτοιας και ανεξάρτητης αρχής, τα οφέλη για τα δημοσιονομικά θα είναι πολλαπλάσια. Εκτιμώ ότι θα έχουμε πολύ μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη αν εξορθολογήσουμε το σύστημα και έχουμε συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα είναι αποτελεσματικοί. Υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα που αποτύπωσε η έκθεση του ΓΛΚ η οποία θα τεθεί και στη διάθεση της αντιπολίτευσης, όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ