Κυπριακή κυβέρνηση: Αναληθή τα όσα αποδίδονται στον Αναστασιάδη από τον Τσαβούσογλου

Αναληθή χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τα όσα απέδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως η χρονική στιγμή κατά την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ προβάλει αυτούς τους ισχυρισμούς, προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά.

Υπενθυμίζεται, πως ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντάνα πως η καλύτερη λύση, είναι η λύση δύο κρατών, και πως αργότερα στη Νέα Υόρκη του είπε να προχωρήσουν με συνομοσπονδία. Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως άλλα λέει στον ίδιο, άλλο στον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άλλα στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ και άλλα στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Προδρόμου, αναφέρεται πως στο διάστημα από το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και μετά, είναι ο ίδιος καθώς και αρκετοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που κατ’ επανάληψη ισχυρίζονται και προβάλλουν δημόσια ότι το πλαίσιο λύσης των ΗΕ δεν απέδωσε και πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Προδρόμου:

Είναι με λύπη που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ.Τσαβούσογλου και τα όσα αναληθώς αποδίδει ως λεχθέντα από τον ίδιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σε συνεντεύξεις που έχει δώσει και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ουδέποτε ανέφερε κάτι ανάλογο. Παραπέμπουμε σε ξεκάθαρες αντίθετες τοποθετήσεις του σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «ο Πολίτης», όπου ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία». Όπου, βεβαίως, αναφέρεται στη γνωστή πρόταση για δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με αποκέντρωση στις εξουσίες.

Σε όλο αυτό το διάστημα, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, είναι ο ίδιος καθώς και αρκετοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που κατ’επανάληψη ισχυρίζονται και προβάλλουν δημόσια ότι το πλαίσιο λύσης των ΗΕ δεν απέδωσε και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη στις 24 Νοεμβρίου 2018 ανέφερε ότι «Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». Εκεί αναφέρθηκε αδιακρίτως σε ομοσπονδία, αλλά και συνομοσπονδία και λύση δυο κρατών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα που προέκυψαν στις συνομιλίες πρότεινε σειρά εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πάντα όμως στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Η.Ε., δηλαδή στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου επιλέγει να προβάλει ανάλογους ισχυρισμούς, την ώρα που επιδιώκεται μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να διαφανεί προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου, η τουρκική πλευρά δεν κρύβει την αντίθεσή της για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από εκεί όπου αυτή διακόπηκε.

Εν πάση περιπτώσει η πολιτική βούληση, οι επιδιώξεις και η θέση της κάθε πλευράς θα πρέπει να κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου αναμένουμε να προσέλθει η Τουρκία.

Πηγή/ΦΩΤΟ: politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ