• Γεωργιάδης: Το Ελληνικό θα ξεκινήσει εντός του 2019 - ΒΙΝΤΕΟ

  6:02 μμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019 6:02 μμ, Δευτέρα 22 Ιουλ 2019

  «Το Ελληνικό θα ξεκινήσει το 2019 παρότι είναι σύνθετο έργο, με την υπογραφή όλων των ΚΥΑ» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

  Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γενική γραμματέα δημόσιας περιουσίας Πέτη Πέρκα για τις προσπάθειες που κατέβαλε για το Ελληνικό, ωστόσο άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης σημειώνοντας ότι δημόσιες υπηρεσίες που δεν έβγαζαν πριν απόφαση τώρα υπογραφούν και το πρότζεκτ του μητροπολιτικού πάρκου προχωρά γρήγορα.

  Παράλληλα, διευκρίνισε η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του επενδυτή και του Δημοσίου. «Το Ελληνικό θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει φέτος. Θα τηρηθεί η συμφωνία που ψηφίσατε ακριβώς όπως την ψηφίσατε δεν πρόκειται να κάνουμε αλλαγή της συμφωνίας υπέρ της Lamda Development», ανέφερε.

  Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για τους ουρανοξύστες που «εμποδίζουν τον αέρα από την θάλασσα», λέγοντας ότι η συζήτηση στην αίθουσα αυτή πρέπει να γίνεται σοβαρά και δείχνοντας φωτογραφίες από το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Ενώ για τις αναφορές του ότι δεν γίνονται ουρανοξύστες σε σεισμογενείς περιοχές είπε : «Αν νομίζετε ότι δεν γίνονται ουρανοξύστες σε σεισμογενείς περιοχές προφανώς κατοικείτε σε άλλο πλανήτη και όχι στον πλανήτη γη. Απόδειξη το Τόκιο το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις σε ιδιαιτέρως σεισμογενείς περιοχές στην Αμερική».

  Outsourcing

  Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης και πρόσθεσε: «για όποια φάση ελέγχου φακέλου που λιμνάζει μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή για την αξιολόγηση σχεδίων για την υπαγωγή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε-και θα νομοθετήσουμε γι΄αυτό- outsourcing, τις υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς, για να τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τίποτα να μην μένει κολλημένο στη γραφειοκρατία». Για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, είπε ακόμη ότι «πάμε γρήγορα στη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών, για να κάνουμε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μην λιμνάζουν οι επενδύσεις και να τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα».

  Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης

  O υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων. Το σύστημα αυτό θα είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις βάσεις δεδομένων (υπουργείο, επιμελητήρια κλπ) προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται πως θα μπορεί να λαμβάνει άδεια για κάποια δραστηριότητα που επιθυμεί. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί άμεσα πιλοτικά, σε 5 πόλεις της Ελλάδος, ενώ το πλήρες σύστημα, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα είναι έτοιμος σε δύο χρόνια από σήμερα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μια επένδυση, θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα κλπ. Με ένα κουμπί ποιοι είναι όροι που διέπουν το κομμάτι στο οποίο θέλει να κάνει επένδυση, θα γνωρίζει τυχόν προβλήματα και θα σταθμίζει το επιχειρηματικό ρίσκο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «κάθε επενδυτής που θα φτάνει σε αυτή τη χώρα, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα ξέρει ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα, δεν θα έχει εκπλήξεις, δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

  Η διάσωση της CRETA FARM

  Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της CRETA FARM.

  «Οι εργαζόμενοι από την CRETA FARM με ενημέρωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η εταιρεία θα έκλεινε, και θα έμεναν όλοι τους χωρίς δουλειά. Σάββατο ανέλαβα πρωτοβουλία, έφερα στο υπουργείο τους ανθρώπους τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έφερα διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω, αποδείχθηκε ότι έχω κάποια, και αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Και σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, το οποίο εξασφαλίζει ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, για να συνεχίσει η εταιρεία», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σχόλια που έγιναν σε βάρος του γι΄αυτή την προσπάθεια: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλό ο κ. Φλαμπουράρης να μπαίνει για να διασώσει τον Μαρινόπουλο, με τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου αλλά είναι κακό ο Γεωργιάδης να διασώζει τις θέσεις εργασίας στην CRETA-FARM», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό είμαστε στην πολιτική για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και όχι για να τσακωνόμαστε στο Κοινοβούλιο ή οπουδήποτε αλλού».

  «Θα ερευνηθεί η σκευωρία»

  Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση της έρευνας στον χώρο της υγείας. «Όλες οι προσπάθειες που στήσατε, όχι όλοι σας αλλά ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους, σας διαβεβαιώ ότι θα ερευνηθούν μέχρι κεραίας», είπε και πρόσθεσε: «εύχομαι κανένας από εσάς να μην είναι μπλεγμένος. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανισμού. Θα γίνει για λόγους δημοκρατίας, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι για τις μέλλουσες γενιές, να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιος στο μέλλον πολιτικός, σκεφτεί να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη, να εφεύρει ψευδομάρτυρες και να στήσει ψευδείς κατηγορίες για πλήξει πολιτικούς αντιπάλους, θα έχει το τέλος που του αξίζει».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα