Βούτσης για τη χθεσινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Σαράντα πέντε χρόνια μετά η πληγή παραμένει ανοιχτή

«Με αφορμή τη χθεσινή μαύρη επέτειο της απόβασης και εισβολής στην Κύπρο είναι πικρή η διαπίστωση ότι 45 χρόνια μετά, η πληγή παραμένει ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» αναφέρει ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε ανακοίνωσή με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

«Μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα ιστορικό ρήγμα μνήμης και ευθύνης, ένα συλλογικό άλλοθι για τη λήθη μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας» επισημαίνει ο κ. Βούτσης και προσθέτει:

«Γι΄ αυτόν το λόγο ήταν ιστορική και βαρύνουσας σημασίας η ομόφωνη έγκριση που έδωσε τον Ιούλιο του 2017 το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ανοίξει και να δημοσιοποιηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο το αρχείο του “Φακέλου της Κύπρου”.

Με συνείδηση αυτής της ευθύνης παραδόθηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, το ιστορικό αυτό υλικό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό αλλά και στην κοινή γνώμη.

Ως ελάχιστο χρέος για τη διαμόρφωση συλλογικής εθνικής συνείδησης για την κυπριακή τραγωδία αλλά και ως προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης σε όλη της την ενάργεια και την τιμή που θα έπρεπε, για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στην παραμένουσα κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και στο δράμα του κυπριακού λαού πριν από τόσα χρόνια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ