Κόντρα Αχτσιόγλου – Χατζηδάκη για ασφαλιστικό και φορολογία

Ανέβηκαν λίγο οι τόνοι μεταξύ της κυρίας Αχτσιόγλου και του Κωστή Χατζηδάκη, μιλώντας για το ασφαλιστικό στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισορροπημένο μείγμα που περιλαμβάνει αύξηση κοινωνικών δαπανών, δηλαδή ενίσχυση των προσλήψεων σε Υγεία- Παιδεία, αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η μεγάλη διαφορά με το πρόγραμμα της ΝΔ αφορά το επίπεδο των δαπανών, όπου η ΝΔ μιλά για μείωση. Οι δαπάνες του κράτους, όμως, είναι συγκεκριμένες: μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα. Πρέπει η ΝΔ να αποσαφηνίσει τι εννοεί όταν λέει ότι θα μειώσει δαπάνες», ανέφερε η εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «έχουμε ένα δεδομένο αρνητικό αποτέλεσμα με μια σοβαρή διαφορά. Από εκεί και πέρα, κάθε αναμέτρηση είναι εξ ορισμού αντιστρέψιμη, επομένως από την δική μας πλευρά δουλεύουμε με το σενάριο της αντιστροφής αυτής της διαφοράς που διαμορφώθηκε στης ευρωεκλογές» και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει από την αρχή ότι για τις εθνικές εκλογές πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να έχει και πόλωση, όμως αυτό δεν είναι κακό γιατί πολλές φορές λειτουργεί βοηθητικά στη δημοκρατία και τον δημοκρατικό διάλογο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό που έχουμε παρατηρήσει στον προεκλογική περίοδο είναι ένα σιωπητήριο από την πλευρά της ΝΔ, που αποφεύγει στην πραγματικότητα τις προγραμματικές αντιπαραθέσεις» και υπενθύμισε ότι «υπήρχε μία κάθετη άρνηση από τη ΝΔ για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών, που θα διευκόλυνε τους πολίτες να δουν αυτή την προγραμματική αντιπαράθεση, και μία απροθυμία τόσο από τη ΝΔ όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να βρεθεί μια ημερομηνία» για ένα debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καθαρή απάντηση από τη ΝΔ. Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο πλαίσιο που ρυθμίζει το ασφαλιστικό αλλά στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματός του δεν είπε με τι θέλει να το αντικαταστήσει» και πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα «στελέχη της ΝΔ είχαν παρουσιάσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Είπαμε ότι αυτό δημιουργεί πολύ συγκεκριμένους κινδύνους και προβλήματα για τους σημερινούς συνταξιούχους, διότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, άρα αν πάρεις τις εισφορές και τις πας στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχεις ως κράτος τη δυνατότητα να πληρώσεις σημερινές συντάξεις. Δημιουργεί, επίσης, πρόβλημα στους σημερινούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές και κάτι πρέπει να λάβουν για τις εισφορές που έχουν πληρώσει. Δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στο κρατικό προϋπολογισμό, μια μεγάλη τρύπα».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη φορολογία, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «από τον Αύγουστο του 2018, όταν πετύχαμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης φόρων», σημειώνοντας ότι «προχωρήσαμε στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεγαλύτερη για τις μικρής αξίας ακίνητες περιουσίες και μικρότερη για τις μεγαλύτερης αξίας ακίνητες περιουσίες, στη μείωση των εισφορών κυρίως για επαγγελματίες μεσαίων εισοδημάτων, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς, στη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση- ενέργεια- τρόφιμα, και ξεδιπλώνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που αφορά, μεταξύ άλλων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι και από την πλευρά μας το θέταμε στη διαπραγμάτευση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα από το 3,5%» και πρόσθεσε ότι «έχουμε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια στο οποίο αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ είναι αντίθετη. Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπου τοποθετούμε ως εγγύηση ένα τμήμα από τα αποθεματικά που έχει σχηματίσει αυτή τη στιγμή το Δημόσιο, και είναι σημαντικό ότι όταν ξεκινήσαμε είχαμε άδεια ταμεία και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό απόθεμα για τη χώρα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη μείωση των πλεονασμάτων».

Για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «πρέπει να επισημάνουμε για να γνωρίζουν και οι πολίτες ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ένα νέο μνημονιακό πλαίσιο, νέες δεσμεύσεις και νέα προαπαιτούμενα. Ξεκάθαρα η συνθήκη του ESM προβλέπει ότι, όταν μπαίνεις σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης αυτό συνεπάγεται υπογραφή Μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδεχομένως με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Τέλος, σε σχέση με τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «δεν είναι δυνατόν, την περίοδο 2010-14, όταν χάθηκαν 1 εκατομμύριο δουλειές και η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε στο 60%, να ισχυρίζεται κανείς ότι ήταν μία περίοδος ευρωστίας και επενδύσεων, ενώ την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας, είναι μία περίοδος αποεπένδυσης και προβληματική για την οικονομία της χώρας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κ. Αχτσιόγλου «προσπάθησε πάλι να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό. Η αλήθεια είναι ότι εμείς προτείνουμε το σύστημα της Ιταλίας, Σουηδίας, Γερμανίας και Ολλανδίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να διαιωνιστεί το σημερινό σύστημα με αδικίες και περικοπή συντάξεων».

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι σας καταψήφισαν. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σας καταψήφισαν. Καλό είναι να δείτε επιτέλους το μήνυμα των ευρωεκλογών» κάλεσε την κ. Αχτσιόγλου ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβαρύνει την χώρα με βαριές δημοσιονομικές δεσμεύσεις έως το 2060 και έχει «κόψει» τις επενδύσεις, άρα δεν έχει δικαίωμα να «κουνά το δάχτυλο».

Προσέθεσε πως η ΝΔ υπόσχεται λίγα και μπορεί να τα εφαρμόσει όλα, και συνεπώς αφού αποδείξει στους εταίρους ότι είναι κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαλάρωση στόχων, διότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι σε «λουρί». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις πυλώνες: Εθνική σύνταξη για όλους, επαγγελματικά Ταμεία και ιδιωτικό τομέα.

Η κ.Αχτσιόγλου σχολίασε πως το μοντέλο των τριών πυλώνων υφίσταται από το 2002, όμως ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε πως η ΝΔ θέλει να δώσει δικαίωμα επιλογής στους νεαρούς εργαζόμενος στον πυλώνα των επαγγελματικών Ταμείων, ώστε να μπορούν να συγκροτήσουν έναν «κουμπαρά» σε βάθος χρόνου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ