• Μητσοτάκης για προσφυγικό: Άμεση προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών

  10:05 μμ, Δευτέρα 01 Ιουλ 2019 10:05 μμ, Δευτέρα 01 Ιουλ 2019

  Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που επιβαρύνονται λόγω του προσφυγικού προβλήματος, διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο, όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα.

  Σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς, σε ομιλία του σε σύσκεψη στο δημαρχείο Σάμου, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η αποσυμφόρηση αυτή «πρέπει να γίνει προς τη σωστή γεωγραφική κατεύθυνση, προς την Τουρκία δηλαδή, και όχι προς την Ηπειρωτική Ελλάδα». «Για να γίνει αυτό», πρόσθεσε, «είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

  Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο, κάνοντας λόγο για «εικόνα η οποία σίγουρα δεν τιμά το νησί, αλλά δεν τιμά και την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης». «Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει τόσους πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, και η εικόνα να παραμένει αυτή που μόλις αντίκρισα. Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι ανθρώπινες».

  Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αναφερόμενος στη νησιωτικότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας» για να συμπληρώσει πως «οι πολιτικές της νησιωτικότητας δεν εξαντλούνται μόνο στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. ή στα μεταφορικά ισοδύναμα. Είναι πολιτικές που έχουν ακόμη μεγαλύτερο εύρος και πλάτος, αφορούν την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία. Και βεβαίως αφορούν την ψηφιακή μας πολιτική, η οποία σπάει με αυτόν τον τρόπο το φράγμα της απομόνωσης των νησιών, και ειδικά των μικρών νησιών».

  Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σάμου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, οι δύο νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και Αλέκος Λυμπέρης καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Χριστόδουλος Στεφανάδης, Νίκος Στεφανής και Ιωάννα Καραγιάννη.

  Νωρίτερα, κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα καλλιέργειας Ορχιδέας, και συνεχάρη τον ιδιοκτήτη για τη δραστηριότητα του που είναι πρωτίστως εξαγωγική. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική στις εξαγωγές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Πυθαγόρειο, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα