• Θύελλα αντιδράσεων μετά τις καταγγελίες συνδικαλιστών αστυνομικών για προεκλογικές μεταθέσεις - Τι απαντά η Γεροβασίλη

  2:14 μμ, Πέμπτη 06 Ιουν 2019 2:14 μμ, Πέμπτη 06 Ιουν 2019

  Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει για τις μεταθέσεις της ΕΛΑΣ, μετά την καταγγελία περί «τακτοποίησης των ‘ημετέρων’» ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, στην οποία προχώρησαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών, με αφορμή την απόφαση για σύγκληση του Ανωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών το προσεχές Σάββατο.

  «Η σπουδή για τη σύγκληση του συμβουλίου το προσεχές Σάββατο, αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ηγεσίας και της απερχόμενης Κυβέρνησης, στο παρά ένα να προβούν σε καθαρά μη σύννομες και ανήθικες μεταθέσεις, κάτι το οποίο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας», υπογραμμίζουν.

  Έντονες είναι και οι αντιδράσεις της ΝΔ, με τον αρμόδιο τομεάρχη, Μάξιμο Χαρακόπουλο να κάνει λόγο για ενέργεια πρωτοφανή, απαράδεκτη και καταδικαστέα, «που πλήττει ευθέως την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας».

  Απαντώντας, η αρμόδια υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται οι μεταθέσεις, «γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή», όπως είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ για πελατειακές και ρουσφετολογικές πολιτικές και ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» έχοντας τάξει «σε δικά της παιδιά θέσεις».

  Η καταγγελία ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ

  Νωρίτερα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών (ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ) είχαν διαμηνύσει ότι «δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών».

  Και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν αυτή την πρακτική, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  Μετά τη σημερινή επισημοποίηση της σύγκλησης του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών, για το προσεχές Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019, οι Ομοσπονδίες μας καταγγέλλουν ότι ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών.

  Ειδικότερα, η παραπάνω απόφαση είναι μια κατάφορη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι οι ετήσιες μεταθέσεις των αξιωματικών έπρεπε να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 10ημερο του μηνός Μαΐου, αλλά δεν έγιναν λόγω των εκλογών της 26ης Μαΐου και θα έπρεπε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό της μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι πρωτάκουστο να δρομολογείται κατά τον τρόπο αυτό συνεδρίαση συμβουλίου μεταθέσεων με μοναδικό σκοπό την τακτοποίηση των «ημετέρων», όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι ούτε οι τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων Υπαστυνόμων από τη ΣΑΕΑ τέλος Ιουνίου - ο μοναδικός λόγος για τον οποίο υπήρξε η αλλαγή πραγματοποίησης των αιτήσεων μεταθέσεων των Αξιωματικών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν το τελευταίο 10ημερο μηνός Ιουνίου - δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και το κυριότερο, ότι όποιες ενστάσεις και προσφυγές, θα εκδικασθούν μετά την 7η Ιουλίου, δηλαδή μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης. Οπότε η σπουδή για τη σύγκληση του συμβουλίου το προσεχές Σάββατο, αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ηγεσίας και της απερχόμενης Κυβέρνησης, στο παρά ένα να προβούν σε καθαρά μη σύννομες και ανήθικες μεταθέσεις, κάτι το οποίο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας.

  Δηλώνουμε λοιπόν ότι δεν θα γίνουμε συναυτουργοί της παρανομίας και της εξυπηρέτησης των «ημετέρων» με μια Ηγεσία, η οποία απέδειξε με τη στάση της, όχι μόνο τώρα αλλά πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ότι μόνο της μέλημα είναι η τακτοποίηση των «δικών τους παιδιών» και είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

  Τέλος, εφόσον η Ηγεσία επιμένει στην αρχική της απόφαση, οι Ομοσπονδίες δηλώνουν ότι θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της. Παράλληλα καλούμε τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την προσπάθεια εκμετάλλευσης και βολέματος των «ημετέρων» ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.

  Τι αναφέρει η ΝΔ

  «Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., που στιγμάτισε τη θητεία του με τις έκτακτες κρίσεις στην αστυνομία, αλλά και με την παρουσία του ως μεταφερόμενος οπαδός-χειροκροτητής σε κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να συμπεριφέρεται προκλητικά και ανάρμοστα με τη θέση και το αξίωμά του» τόνισε, σε γραπτή δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

  Με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΑΣΥ για τη σύγκληση του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε: «Αυτήν τη φορά, με διαδικασίες εξπρές, ξένες προς κάθε νομιμότητα και ηθική, προαναγγέλλει σύγκληση του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., 24 μόλις ώρες πριν εισέλθουμε και επισήμως στην προεκλογική περίοδο, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση "ημετέρων". Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή, απαράδεκτη και καταδικαστέα, που πλήττει ευθέως την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ υπονομεύει το ηθικό των στελεχών της με την ωμότητα της κομματικής μεροληψίας της ηγεσίας της».

  «Καταδικάζουμε τις νοσηρές και αποδοκιμαστέες από την κοινωνία μεθοδεύσεις και καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να ακούσει τις εύλογες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των αστυνομικών -που αξιώνουν σεβασμό και αναγνώριση της πολύπλευρης και πολύμορφης προσφοράς τους- αλλά και τη φωνή της λογικής, και να ακυρώσει πάραυτα την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων» κατέληξε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ.

  Τι αναφέρει το ΚΙΝΑΛ

  "Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο στην κυβέρνηση! Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο!Συγκαλούν τα δύο συμβούλια μεταθέσεων το προσεχές Σάββατο, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, για να βολέψουν ημετέρους Αστυνομικούς και Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.. Θα τους ζήλευε ακόμη και ο Μαυρογιαλούρος" τονίζει σε δήλωση της η υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

  Η απάντηση Γεροβασίλη

  «Η Νέα Δημοκρατία και οι συνοδοιπόροι της δεν διστάζουν να ρίχνουν λάσπη σε θεσμούς του κράτους, στα όργανά του όπως είναι η ΕΛΑΣ, προκειμένου να απαξιώσουν το ρόλο τους, την ώρα που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας το θέμα, σε συνέντευξή της στον «105,5 Στο Κόκκινο»,

  Η υπουργός τόνισε ότι «είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα ασφάλειας» και για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ υπογράμμισε: «Η ΕΛΑΣ έχει τον ρόλο της, τις δομές της, τους μηχανισμούς της. Και δρα, σε συνέχεια και του κράτους, συνεχώς. Τα ζητήματα ασφάλειας δεν διακόπτονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διστάζουν λοιπόν να ρίξουν λάσπη στο ίδιο το αστυνομικό σώμα, τόσο στους επιτελείς του, τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, όσο και στους αστυνομικούς του δρόμου, που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για τα ζητήματα αυτά […] Βλέπουμε "καταγγελίες" για ρουσφέτια, για το τι γίνεται στην προεκλογική περίοδο, μιλάνε για μεταθέσεις στην ΕΛΑΣ […] Είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται, γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή».

  Όπως υπογράμμισε η υπουργός, «η λειτουργία του κράτους δεν διακόπτεται, είναι και το αίτημα που είχαν όλοι οι πολίτες όταν η χώρα έμπαινε σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις […] αλλά αυτό ξαφνικά δεν… βολεύει, γιατί η ΝΔ θέλει να επιστρέψει για να ασκήσει τις πολιτικές που ασκούσε πάντα: πελατειακές και ρουσφετολογικές. Το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια θεωρώντας ότι εμείς κάνουμε το ίδιο. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ ίδιοι, ούτε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια, όσο κι αν προσπάθησαν να λασπώσουν αντικειμενικές, διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσαμε […]έχοντας οι ίδιοι στο μυαλό τους ότι έχουν τάξει σε "δικά τους παιδιά", σε όλες τις θέσεις και τη δομή».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα