Οι προτάσεις του Βενιζέλου

Προβληματισμένος για μία σειρά κινήσεων της κυβέρνησης εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που προσέρχεται στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με σειρά προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία της.

Η τελευταία αναμένεται να επιτευχθεί και εφόσον καταφέρουν σήμερα να «συντονιστούν» οι εκπρόσωποι των τριών μερών Σίμος Κεδίκογλου, Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Παπαδόπουλος, προκειμένου να αρχίσουν να συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να συζητούν τα τρέχοντα θέματα της κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση πάντως, και παρά τις ενστάσεις του, ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί την περαιτέρω συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην καθημερινή διαχείριση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να θέσει μεταξύ άλλων θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν και κατά πόσον θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει ακόμα την επιτάχυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώντας πως κάποιες εξ αυτών θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί. Θεωρεί πάντως ότι σε «ευαίσθητες περιπτώσεις», όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Θα επιμείνει ακόμα στην ανάγκη να ενταθούν οι επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό και οι πιέσεις για μη περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Μιλώντας στην Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ χθες γνωστοποίησε λίγο μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι θα θέσει επί τάπητος και την ανάγκη απόδοσης 2,7 δισ. ευρώ στους Δήμους – όπως δικαιούνται από την παρούσα συμφωνία – για τη διευκόλυνση του κοινωνικού τους έργου, ενώ θα μιλήσει και για την αναγκαιότητα αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης των ανταποδοτικών τελών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να θέσει και το ζήτημα αλλαγών στους κανόνες του «Τειρεσία» και την αποπληρωμή δανείων για νοικοκυριά που έχουν υποστεί σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους, πράγματα που συζήτησε χθες με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ένα βήμα παραπέρα, διαφοροποιούμενος ακόμα και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ουδέποτε έθεσε τέτοιο ζήτημα, πήγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του χθες τη ΝΔ για «πρακτικές και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον παλαιοκομματισμό και στο βόλεμα “ημετέρων” σε βάρος της αξιοκρατίας». Αυτές, παρατήρησε ότι δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεργασίας των κομμάτων στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης και την εντολή των πολιτών. Στηλίτευσε άλλωστε την απομάκρυνση άξιων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και αντικατάστασή τους από πρόσωπα με βασικό χαρακτηριστικό τους φιλικούς δεσμούς τους με τη ΝΔ.

Στην πορεία «ανασύστασης» της παράταξης, τα μέλη της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκαν χθες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δομή που θα πρέπει να έχει αυτό στο μέλλον και τη στελέχωσή του στην πορεία προς το Συνέδριο, τουλάχιστον ως προς τους υπευθύνους ανά περιφέρεια και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Σε αυτή την τελευταία, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και πρώην βουλευτές που ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς, αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε περιφέρειες όπου δεν εκπροσωπείται πλέον το ΠΑΣΟΚ.

Με πολλούς εξ αυτών είχε χθες συνάντηση ο πρόεδρος του κόμματος. Για πρώτη φορά συνήλθε και η Επιτροπή που συστάθηκε μόλις προχθές για τον προγραμματικό διάλογο του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και άλλα κινήματα του χώρου. Σε αυτή συμμετέχουν οι κ.κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Ευθυμίου και Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ