Αντώνης Σιγάλας: «Έχουμε σχέδιο διάσωσης για τη Σαντορίνη»

Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου

«Αν συνεχίσει αυτός ο κατήφορος για τη Σαντορίνη, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει νησί. Χωρίς τον τουρισμό, η Σαντορίνη εξαφανίζεται όπως εξαφανίστηκε πριν από 3.500 χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στη Realnews ο Αντώνης Σιγάλας, υποψήφιος δήμαρχος Θήρας, την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η Σαντορίνη, ο τουριστικός καθρέφτης της Ελλάδας σήμερα, όπως λέει, και εκτοξεύει βολές κατά του δημάρχου του νησιού Νίκου Ζώρζου, τον οποίο κατηγορεί για κακοδιαχείριση, ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα.

Ο κ. Σιγάλας, επικεφαλής του συνδυασμού «Σαντορίνη – Θηρασιά Ενότητα – Αλλαγή» και ιδιοκτήτης τουριστικών γραφείων επί σειρά ετών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της Σαντορίνης, η οποία -όπως αναφέρει- έχει παγκοσμίως διασυρθεί, και παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων του νησιού, όπως το κατεστραμμένο λιμάνι, το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και η ελλιπής αποκομιδή απορριμμάτων. Μέσα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια από την ενασχόλησή του με τα κοινά, ως αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και την τελευταία δεκαετία ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θήρας, αναφέρεται στο όραμά του για τη νέα Σαντορίνη, που θα αποτελεί το νούμερο ένα «brand name» όχι μόνο για τους κατοίκους του νησιού, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Το νησί της Σαντορίνης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, όπως με το λιμάνι στον Αθηνιό, το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και την συγκομιδή των απορριμμάτων. Έχετε οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων;

Πριν μπούμε στην απάντηση του τόσο σημαντικού ερωτήματος, θα ήθελα να σας γνωρίσω κάποια σημαντικά μετρικά στοιχεία για το τι σημαίνει Σαντορίνη και πως πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει αυτό τον ευλογημένο τόπο.

1. Πρώτο δημοφιλέστερο νησί σύμφωνα με το WTM 2018, στον πλανήτη.

2. Στους πέντε μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς την τελευταία δεκαετία, στον πλανήτη.

3. Οία Σαντορίνης. 2ος ακριβότερη αγορά γης (& κατοικίας), στον πλανήτη.

4. Τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία γάμων, στον πλανήτη.

5. Πρώτη τουριστική περιφέρεια στην Ελλάδα σε εισφορά στο Α.Ε.Π. της χώρας.

Εκ των ανωτέρω αποτελεσμάτων, νούμερα παγκόσμια, νούμερα πανελλαδικά συμπεραίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού ότι όταν κάνουμε λόγο για Σαντορίνη, θα πρέπει στο μυαλό μας να έχουμε ένα καθιερωμένο brand name όμοιο ίσως ακόμα και με την αξία της Ακρόπολης και του Παρθενώνα για τον δυτικό πολιτισμό και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα άφηνε ποτέ κανείς τον Παρθενώνα στα χάλια της σημερινής παγκόσμιας Σαντορίνης;

Καθίσταται λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι είναι πέρα από κάθε λογική, είναι αδιανόητο, είναι απίστευτο, τούτο το σημαντικό τουριστικό νησί να αντιμετωπίζεται με αυτή την απαξίωση. Κι αν ο πρώην Δήμαρχος κρίθηκε ανεπαρκής θα έπρεπε η Πολιτεία πλέον να αναλάβει δράση, ώστε να προστατευτεί αυτό το παγκόσμιο διαμάντι!

Ναι, είναι γεγονός ότι η Σαντορίνη έχει δραματικές ελλείψεις και τιτάνια προβλήματα, κυρίαρχα λόγω της υπέρμετρης κακοδιαχείρισης από πλευράς δημοτικής αρχής και αναποτελεσματικότητας του Δημάρχου Ν. Ζώρζου, την τελευταία δεκαετία.

Ορθώς όμως θέσατε το κεντρικό λιμάνι του νησιού, τον Αθηνιό, στη πρώτη σας ερώτηση. Η δραματική εικόνα του, ως τέτοια φιλοξενήθηκε σε πολλά δελτία ειδήσεων τους τελευταίους μήνες συνοψίζεται σε 2-3 σημεία.

Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν τότε η Σαντορίνη είχε 5.000 περίπου τουριστικές κλίνες (κρεβάτια) και ουδείς είχε προβλέψει την αλματώδη ανάπτυξη, όπου σήμερα αγγίζουμε τις 200.000 κλίνες. Ο λαός κραυγάζει εδώ και χρόνια για νέο λιμάνι… ΑΛΛΟΥ!! Ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Ζώρζος όμως επιμένει εδώ και 10 χρόνια (θητεία του) να μην πράττει το αυτονόητο, δηλαδή να μην προχωρά στην κατασκευή νέου λιμένα. Και αυτό γίνεται και το καταγγέλλουμε ευθαρσώς, λόγω συμφερόντων και δόλου σε βαθμό επικού σκανδάλου.

Σε αυτά προστέθηκαν, καταρχήν η πρώτη καταστροφή του Αθηνιού, όπου τον Απρίλιο του 2012 και λόγω καιρικών συνθηκών έσπασε το 1ο τμήμα και το λιμάνι κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη. Εν συνεχεία τον Μάρτιο του 2016 έσπασε και το 2ο κομμάτι (προβλήτα πρόσδεσης πλοίων) και έκτοτε είχαμε άλλες 8 φορές την κήρυξη του λιμανιού «σε έκτακτη ανάγκη», έως και σήμερα.

Αντί λοιπόν να προχωρήσει ο κ. Ζώρζος στη μελέτη και άμεση κατασκευή νέου λιμανιού, αντ’ αυτού προχώρησε στην επισκευή του υπάρχοντος με μέτρα όπου ούτε ως «ασπιρίνες» δεν δύναται να χαρακτηριστούν, αφού ό,τι και αν γίνει εκεί και με ένα διαλυμένο οδικό δίκτυο να το εξυπηρετεί, λιμάνι για 200.000 τουριστικές κλίνες… δεν θα γίνει ΠΟΤΕ.

Όσο για το απαρχαιωμένο, όπως εσείς ορθώς το χαρακτηρίσατε, οδικό μας δίκτυο, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Θα αρκεστώ όμως μόνο σε τούτο. Το οδικό δίκτυο κατασκευάστηκε για 30 με 40.000 κατοίκους. Η δεινή όμως σημερινή πραγματικότητα είναι ότι κατά την υψηλή τετράμηνη περίοδο κυκλοφορούν καθημερινά σε αυτό 230.000 και πλέον άνθρωποι. Αυτό το νούμερο τα λέει όλα! Μείναμε στη δεκαετία του ’60 και ενώ η Σαντορίνη είναι αυτή που είναι, εν έτη 2019.

Τέλος, για τη συγκομιδή των απορριμμάτων μιλάνε από μόνα τους τα αναρίθμητα δημοσιεύματα στις μεγάλες εφημερίδες Ελλάδας και εξωτερικού. Όνειδος για το νησί μας.

Απαντώντας στην ερώτησή σας και για το αν έχουμε οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων, σας παραπέμπουμε στις απαντήσεις των παρακάτω ερωτημάτων σας, όπου αναλύουμε συγκεκριμένα τους τρόπους δράσης μας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτή τη στιγμή ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τη Σαντορίνη;

Εδώ θα μπορούσε να αναπτύξει κανείς τα θέματα ασφάλειας και επικινδυνότητας του νησιού, εντούτοις ο τεράστιος κίνδυνος είναι αλλού και αφορά την κατάφωρη υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Ως απόρροια της εγκληματικής ανυπαρξίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ο βασικός πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας κινδυνεύει «θανάσιμα».

Αν λοιπόν συνεχίσει αυτός ο κατήφορος τότε δεν θα έχουμε κανένα άλλο κίνδυνο στο νησί απλά και μόνο γιατί … δεν θα υπάρχει νησί. Χωρίς τον τουρισμό, η Σαντορίνη εξαφανίζεται ως εξαφανίστηκε πριν 3.500 χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου. Κι αν αυτό συμβεί, δεν θα κατρακυλήσει μόνη της αλλά θα συμπαρασύρει μαζί της κι ένα σημαντικό κομμάτι και από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μικρή κουκίδα στο χάρτη (Σαντορίνη), αποτελεί τον τουριστικό καθρέπτη της Ελλάδας. Εμείς λοιπόν αυτό δεν θα το αφήσουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Και η διασφάλιση των όσων αναφέρω, έχει να κάνει με το απύθμενο έργο μας ως «αξιωματική» αντιπολίτευση του δήμου τα τελευταία 10 χρόνια. Γόνιμες προτάσεις, εισηγήσεις, παρεμβάσεις, ήταν τα σημεία του διαρκή αγώνα μας όλα αυτά τα χρόνια. Πρόγραμμα υπάρχει, λύσεις… τις έχουμε.

Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον Τουρισμό. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε για να τονώσετε ακόμα περισσότερο το τουρισμό;

Η ερώτηση αυτή συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο ερώτημα. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε ως δημοτική αρχή είναι να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά (!!) στη Σαντορίνη, μια επιστημονική ομάδα που τρόπον τινά θα αναλάβει το management του τουρισμού στο νησί. Έχει ήδη σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από τη πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Θα προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι, τεχνοκράτες, πρώην διευθυντές μεγάλων και επιτυχημένων τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν διαπρέψει σε παρεμφερείς τομείς του τουρισμού.

Καθίσταται σαφές ότι δημοτική μας ομάδα απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη και που προέρχονται από όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Στόχος μας λοιπόν είναι η επαναφορά και αναβίωση των θεσμών που απαξίωσε η παρελθούσα δημοτική αρχή, ήτοι, η Επιτροπή Τουρισμού, η Επιτροπή Διαβούλευσης και κυρίως η επαναλειτουργία των κοινοτήτων υπό το κορυφαίο θεσμικό όργανο που δεν είναι άλλο από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί οι δημοτικοί θεσμοί αποτελούν το κλειδί της μακροημέρευσης του νησιού και συνάμα του τουρισμού μας και θα λειτουργήσουν σε αγαστή συνεργασία με την ομάδα των κορυφαίων τεχνοκρατών συμβούλων που προανέφερα.

Θα ήταν όμως προσωπική μου αμέλεια αν δεν αναφερθώ στα σχέδιά μας που αφορούν το νέο τελεφερίκ που επιβάλλεται να δομηθεί ώστε να αποσυμφορηθεί η αποβίβαση και επιβίβαση των αμέτρητων κρουαζιερόπλοιων που «δένουν» στο νησί μας και αφού είναι ευρέως γνωστό ότι όταν μιλάμε για Σαντορίνη και κρουαζιέρα, κάνουμε λόγο για το σημαντικότερο προορισμό της Μεσογείου.

Επίσης η επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων ναυδέτων (τσαμαδούρες κρουαζιερόπλοιων) είναι εντός των άμεσων σχεδίων μας.

Τέλος, μετά τη πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή και εφόσον ο λαός της Σαντορίνης μας εκλέξει, προχωράμε άμεσα με την ήδη σχεδιασμένη από το επιτελείο μας Μελέτη Χωροθέτησης για τα κατασκευή νέου λιμανιού στη Σαντορίνη.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα βασικά σημεία της πολιτικής σας ατζέντας;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η επανάκτηση της σχέσης πολίτη και δημοτικής αρχής. Είναι ευρέως διαπιστωμένο από όλους τους Σαντορινιούς ότι ο απερχόμενος δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν απαξιώσει πλήρως το θεσμό της αυτοδιοίκησης στο νησί και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς.

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος που έχουμε ήδη ανακοινώσει θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης των δημοτών προς τις θεσμικές αρχές του τόπου μας. Συνεπώς, ξεκινούμε άμεσα και από την επόμενη ημέρα μια «επιθετική» πολιτική ως προς την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων μας και που αφορούν την εικόνα του νησιού προς τους κατοίκους μας.

Καθημερινότητα, οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακή αγωγή, δημόσιος φωτισμός, απορρίμματα, σύγχρονες και πιστοποιημένες από τον ΕΛΟΤ παιδικές χαρές που δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο του νησιού, θεματικά πάρκα για κατοίκους και επισκέπτες μας, ασφαλής παραλίες και τέλος τη σύναψη συμβατικής συνεργασίας με ιδιωτικό φορέα για την ανάληψη των καθηκόντων νέας άρτιας δημοτικής αστυνομίας που θα δύναται να ελέγχει όλα τα ανωτέρω, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την νομιμότητα και την ισονομία μεταξύ των πολιτών μας.

Πείτε μας για ποιον λόγο θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι κάτοικοι του νησιού; Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε;

Έχουμε ως νησί διασυρθεί ανηλεώς στον εγχώριο αλλά και διεθνή Τύπο. Προσφάτως μάλιστα αποτελέσαμε και ζήτημα που συζητήθηκε λίαν αρνητικώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτά ήταν τα εμφανή αποτελέσματα μιας δραματικής πολιτικής από πλευράς της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία μας έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι προ του Σημείου Μηδέν, προ της μη αναστρέψιμης κατάστασης. Δεν θα μπούμε στην παρωχημένη πολιτικολογία της θεωρίας περί «καμένης γης», επομένως το στοίχημα που έχουμε κληθεί να κερδίσουμε είναι η ολική επαναφορά του νησιού από τον αυτόματο πιλότο που βρίσκεται εδώ και χρόνια.

Και όταν μιλάμε για Δήμο Θήρας και επειδή κάποιοι επιμένουν να τον αμελούν… για εμάς η Θήρα δεν είναι μόνο η Σαντορίνη. Είναι και η απαξιωμένη πλήρως Θηρασιά. Το περήφανο και πανέμορφο αυτό νησί, οι κάτοικοι του οποίου αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας, αποκομμένοι εντελώς από τον πολιτισμό και ενόσω όμως βρίσκονται μόλις 5 λεπτά απόσταση από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη μας, σχηματίζοντας μια ανισοβαρή σχέση των δύο αυτών νησιών.

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο από το λόγο μας και τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Ισονομία προς όλους, σταθερότητα, τροχοπέδη στη κατρακύλα και τέλος επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη των συνθηκών ζωής και επιχειρείν του Δήμου Θήρας. Ως «αξιωματική» αντιπολίτευση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια διακριθήκαμε για το έργο μας και είμαστε κάτι παραπάνω από υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και ως νέα δημοτική αρχή.

Χαρακτηριστικά λοιπόν αναφέρουμε τις πρωτοβουλίες μας, τόσο για τη στήριξη της λειτουργίας του νοσοκομείου μας με τη υφιστάμενη μελέτη (ΤΣΙΡΓΗ) που παραδώσαμε και λειτούργησε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, όσο και με την παρουσίαση της πρότασής μας για την μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων (Μπελλώνιο Νοέμβριος 2017). Κι αυτά ως ένα εμβληματικό παράδειγμα των αμέτρητων δράσεων και προτάσεων που παρουσιάσαμε ως έργο στη θητείας μας, ως «αξιωματική» αντιπολίτευση.

Πιστεύετε ότι η απερχόμενη δημοτική Αρχή έκανε λάθη; Και ποια ήταν πιο σημαντικά; Τι δεν θα κάνετε εσείς αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Εκτιμούμαι ότι όλες οι παραπάνω δοθείσες απαντήσεις μας σκιαγραφούν το παζλ των λαθών της πρώην δημοτικής αρχής. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ρεβανσιστές. Σε αυτή τη δημοτική αρχή υπήρξαν και ικανά στελέχη που απαξιώθηκαν και εγκατέλειψαν με ευθύνη της πολιτικής του πρώην δημάρχου κ. Ζώρζου.

Τονίζουμε όμως, ότι δεν προχώρησε ως δήμαρχος ποτέ σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό (master plan) συνολικά για όλη την Σαντορίνη, έτσι ώστε να είχαμε ήδη σήμερα με ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) ξεκάθαρα αποτυπωμένα τα σημεία, τουριστικών δράσεων, επεκτάσεις οικισμών (οριστική επίλυση προβλήματος στέγασης), προστασία του περιώνυμου Σαντορινιού Αμπελώνα για την στήριξη του βασικότερου αγροτικού μας προϊόντος που είναι το πασίγνωστο κρασί της Σαντορίνης, κλπ.

Η ανυπαρξία έργων υποδομής για τις κύριες πύλες εισόδου του νησιού, το απαρχαιωμένο κάκιστο και λίαν επικίνδυνο οδικό δίκτυο αποτελούν επίσης κάποια από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, και αφού αναλύσαμε εκτενώς τα προβλήματα του νησιού και το πρόγραμμά σας, σεβόμενοι το χώρο που μας διαθέτετε ως φιλοξενία στην εφημερίδα σας, κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε στο όραμά μας.

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Σαντορίνη, αντάξια του ογκωδέστατου brand name που ήδη κατέχει.

Με ήπιας μορφής αναπτυξιακά σχέδια, σεβόμενοι το περιβάλλον, το φυσικό κάλος, προστατεύοντας απόλυτα την αξιοζήλευτη και παλαίφατη αρχιτεκτονική της, δημιουργώντας μια εικόνα για το νησί μας, που να νοιώθουν περήφανοι όχι μόνο οι κάτοικοί του, όχι μόνο όλοι οι Έλληνες, καθόσον η Σαντορίνη είναι ο τουριστικός πρεσβευτής της χώρας μας, αλλά να νοιώθουν υπερήφανοι και τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας (ετησίως) για την επιλογή που έκαναν να μας επισκέπτονται.

Προσδοκούμε λοιπόν να επανακτήσουμε τη χαμένη αξία μας, με στόχο:

1. οι υπηρεσίες που προσφέρουμε ως νησί να μην το κατατάσσουν ως νησί της «μιας φοράς», όπως έτσι το κατάντησαν μέχρι σήμερα,

2. η διαβίωση των κατοίκων μας να είναι εφάμιλλη των άλλων παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

Είναι πολλά ακόμα αυτά που θα θέλαμε να αναπτύξουμε, όμως Κυριακή κοντή γιορτή και τα υπόλοιπα μπορούν να τα δουν όλοι, εάν και εφόσον ο Σαντορινιός λαός μας εμπιστευτεί την θέση ευθύνης της νέας δημοτικής αρχής. Και όταν αυτό συμβεί, γνωρίζουμε το δύσβατο και ακάνθινο μονοπάτι που μας περιμένει. Είμαστε όμως πανέτοιμοι!

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ