Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος άφησε ο Γιώργος Τσίπρας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος άφησε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας. “Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα”, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ενώ τόνισε ότι “τα κόμματα που δεν αλλάζουν, πεθαίνουν”.

Στο ερώτημα εάν το όνομα Τσίπρας αποτελεί για τον ίδιο “προσόν” ή “βαρίδι”, απάντησε: “Θα προτιμούσα να έχει ένα άλλο όνομα ο εξάδελφος”.

Ο Γιώργος Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από τον Νίκο Κοτζιά στη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξή του:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν ή μεταλλάσσονται σε κάτι που δεν θέλαν. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μ’ αυτή την έννοια και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει πιο οργανικά, πολιτικά, να εκφράζει όλο τον κόσμο που τον στήριξε εκλογικά το 2015 σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και θα τον ξαναστηρίξει και τώρα. Υπάρχει μια καθυστέρηση στο τι ήταν το παλιό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του τι μπορεί να είναι σήμερα να εκφράσει και αυτό το βήμα, το όχημα της προοδευτικής συμμαχίας, του προοδευτικού μετώπου, είναι το όχημα που θα μας φτάσει ακριβώς σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα ανταποκρίνεται σε κάτι τέτοιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να αποκλείσω τίποτα για το μέλλον. Νομίζω οτιδήποτε είναι καλύτερο για την έκφραση αυτού του κόσμου, για τη συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων πολιτικών δυνάμεων σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, που μετά και την έξοδο από τα Μνημόνια μπορούμε πια να εφαρμόσουμε, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΤΖΙΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ: Είναι μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τον καιρό που και οι δυο ήταν υπουργοί της κυβέρνησης, δεν ήταν καλή η αντιπαράθεση που ξεκίνησε τότε και νομίζω ότι είχε και αρκετά προσωπικά στοιχεία, χωρίς να αναδεικνύει ζητήματα. Βεβαίως από μια στιγμή και μετά το βασικό με τον κ. Καμμένο ήταν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βάση την οποία και αποχώρησε από την κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσία σε αυτή την αντιπαράθεση, τουλάχιστον πολιτική ουσία που να αφορά τον ελληνικό λαό τουλάχιστον στο μεγάλο διακύβευμα που έχουμε σήμερα, τι μέλλει γενέσθαι δηλαδή στις επόμενες μάχες, τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο κ. ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Αν υπάρχουν στοιχεία τέτοια που μπορούν να πάνε στη δικαιοσύνη, καλό είναι να πάνε και προφανώς θα υπάρξει η όποια διερεύνηση είναι αναγκαίο να υπάρξει.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Δεν το ξέρω. Έχουν βγει ορισμένα πράγματα στη δημοσιότητα, ερευνώνται, δεν ξέρω πού θα φτάσει.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ: Σήμερα πάνε σε μια πορεία προς τα δεξιά, πράγμα που δεν είναι καλό.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΕΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το 2015 δεν υπήρχαν πολλές επιλογές που θα μπορούσαμε να εμπιστευτούμε. 7-8 βουλευτές του Ποταμιού πήγαν στη ΝΔ, όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου του πήγαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν μπορούσαμε δηλαδή να συμμαχήσουμε με κάποιον όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι που ήταν μεγάλη η πιθανότητα να συμμαχήσει με την απέναντι πλευρά, τους θεσμούς τότε ή κάποιους συστημικούς παράγοντες. Οι ΑΝΕΛ δεν το έκαναν τότε. Και το σημερινό ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ένας σύμμαχος που θα μπορούσες να τον εμπιστευτείς. Όλη του η πορεία, ως προς το πώς στέκονταν απέναντι στην κυβέρνηση, ήταν περίπου ίδια με αυτή της ΝΔ. Μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε μια ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, ακόμα και ως προς τι θα γίνει και μετά τις εκλογές. Όλα αυτά δείχνουν γιατί ήταν αδύνατη μια κυβερνητική συνεργασία το 2015. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που μεγάλο τους πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά, ακόμα και το προοδευτικό μέτωπο που προσπαθεί να οικοδομήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απεναντίας κρατούν εξαιρετικές σχέσεις με όλο το σύστημα της ΝΔ και όσους γνώρισαν μέσω της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι γνωστά τα ονόματα: Μερικά μπορεί να έχουν και προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, με πιο γνωστό όνομα ο κ. Βενιζέλος. Ή ο κ. Σημίτης που μόλις πριν ένα χρόνο είχε πει ακόμα και αν βγούμε από τα Μνημόνια τα επιτόκια θα είναι απαγορευτικά- καμία σχέση δηλαδή με την πραγματικότητα όπως φαίνεται σήμερα- υποστήριζε την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης κοκ.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ: Είναι δυο διαφορετικές περίοδοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολύ μεγάλη κρίση που μπήκε η χώρα μας μετά. Και οι δυο περίοδοι έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το τι ακολούθησε μετά το 2008. Εάν μιλήσουμε για τη γιγάντωση της διαφθοράς, την έλλειψη σχεδιασμού, θα πρέπει να μιλήσουμε κυρίως για την περίοδο Σημίτη, εάν μιλήσουμε για την ανέμελη δημοσιονομική πολιτική και χαλάρωση που μας μας οδήγησε άμεσα στα μεγάλα ελλείμματα και στο χρέος αργότερα, θα μιλήσουμε κυρίως για την περίοδο Καραμανλή. Η έλλειψη, πάντως, στρατηγικού σχεδιασμού αφορά και τους δυο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ: Για το ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, είτε αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα και όλοι κατανοούν ποιον εννοώ, είτε αφορά μια πτέρυγα της ΝΔ που είχε κυβερνήσει ένα προηγούμενο διάστημα και φάνηκε πόσο μπορεί να επηρεάζει τον κ. Μητσοτάκη όπως φάνηκε καθαρά στη Συμφωνία των Πρεσπών και εννοώ τον κ. Σαμαρά.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ¨ΠΡΟΣΟΝ” Ή “ΒΑΡΙΔΙ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ “ΤΣΙΠΡΑΣ” ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατεβεί για υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας είχα αναρωτηθεί τότε εάν αυτό είναι καλό ή κακό για μένα. Αρκετά χρόνια μετά, είναι πλέον πάνω από μια δεκαετία, θα σας έλεγα ότι θα προτιμούσα να είχε ένα …όνομα ο εξάδελφος.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Έχω εκφράσει την επιθυμία μου για την Δυτική Αττική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ