Συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Τον καθοριστικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και του Κοινωνικού Κράτους υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον νέο πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Αναφερόμενος στα Κοινωνικά Δικαιώματα και το Κοινωνικό Κράτος, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπαίνουμε στην κρίσιμη φάση των Ευρωεκλογών και φαίνεται ακριβώς ότι μορφώματα λαϊκισμού που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και τα ξεπερνούν, επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Όπως εξήγησε «Αυτά αναφύονται σε διάφορες χώρες από αιτίες που είναι γνωστές. Και η βασικότερη αιτία είναι οι ανισότητες, η κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους. Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτά τα μορφώματα. Κάθε πραγματικός Ευρωπαίος, κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος πρέπει να αμυνθεί και νομίζω ότι ο ρόλος του Δικαστηρίου μπορεί να είναι κορυφαίος προς αυτήν την κατεύθυνση στα επόμενα δύσκολα χρόνια. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι αυτή η αφετηρία από την οποία εσείς θα ξεκινήσετε, θα σηματοδοτήσει μια εποχή, όπου το Δικαστήριο θα δώσει την έμφαση και τον τόνο που πρέπει και σε αυτόν τον τομέα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το κύρος του νέου προέδρου του ΕΔΔΕ και εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι σε μια εποχή που ο ‘Ανθρωπος χειμάζεται, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δοκιμάζονται, η Προεδρία του θα σηματοδοτήσει μιαν εποχή που θα έχει και συνέχεια μετά από εκείνον. «Μια εποχή κατά την οποίαν η υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και ιδίως σε έναν τομέα που, δυστυχώς μέχρι σήμερα, ακόμα και η νομολογία του Δικαστηρίου, δεν έχει δώσει την έμφαση που θα έπρεπε να έχει δοθεί» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΕΔΔΑ Λινός – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την στήριξη, υπενθύμισε ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός Κράτους, που επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΔΔΑ.

Όπως ανέφερε «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και στα θέματα της Οικονομικής κρίσης και στα θέματα της Προσφυγικής κρίσης και σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν την τρομοκρατία, την κρίση των θεσμών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ακόμη-ακόμη και ένοπλες συρράξεις. Έχουμε αυτή την στιγμή επτά διακρατικές προσφυγές που αφορούν ένοπλες συρράξεις. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Ωστόσο στο ζήτημα στο οποίο αναφερθήκατε, Κοινωνικά Δικαιώματα, έχουμε κάνει ορισμένα βήματα αλλά είναι διστακτικά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα πρέπει να είναι πιο τολμηρά τα βήματα αυτά» επισήμανε ο κ. Σισιλιάνος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ