Οι ενστάσεις των ΑΝΕΛ για τη ρύθμιση της πρώτης κατοικίας

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ως κύριοι θεμελιωτές των βασικών αρχών, με τις οποίες βελτιώθηκε το σύστημα ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και τράπεζες, με το σχετικό νομοσχέδιό τους περί προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι με την ελλιπή πρόταση για προστασία της α’ κατοικίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

«Προφανώς από την παντελή απουσία προστασίας προτιμούμε να υπάρχει κάποιας μορφής προστασία.

Όμως στιγματίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τρία σημεία κυρίως, του νέου προτεινόμενου συστήματος προστασίας της α’ κατοικίας:

1. Ακόμα και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης συμφωνήσει με τους κυρίως δανειστές του στη ρύθμιση των οφειλών και τηρεί τη ρύθμιση αυτή, οι δανειστές του μπορούν να βγάλουν στον πλειστηριασμό όλη την υπόλοιπη περιουσία του.

2. Όποια τράπεζα δε συμφωνήσει στη συμφωνία, που ήδη έχει κάνει ο δανειολήπτης με τις υπόλοιπες τράπεζες, μπορεί να προχωρήσει πλειστηριασμό σε βάρος της α’ κατοικίας του δανειολήπτη.

3. Και ενώ όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν, ζητείται από τον οφειλέτη – δανειολήπτη, για να σώσει ελλιπώς και υπό προϋποθέσεις την α’ κατοικία του, να πληρώσει 20% περισσότερο από την αξία αυτής, δηλαδή τουλάχιστον 20% περισσότερο από όσα θα έπαιρναν οι τράπεζες, αν έβγαζαν στο πλειστηριασμό την α’ κατοικία. Και μάλιστα όλα αυτά, χωρίς να διασώζεται η λοιπή περιουσία του δανειολήπτη, ακόμα και αν πληρώνονται όλες οι δόσεις» προσθέτουν.

«Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σεβόμενοι την ιστορική παρακαταθήκη τους στον αγώνα για εισαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών στην οικονομική ζωή του τόπου, δηλώνουν πως θα βρίσκονται σε εγρήγορση έως την ικανοποιητική προάσπιση και θεμελίωση των παραπάνω αρχών» τονίζουν οι ΑΝΕΛ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους «το γεγονός ότι οι τραπεζικοί κύκλοι συμφωνούν, εμάς μας προβληματίζει! Ο αγώνας συνεχίζεται..».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ