Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στο Checkpoint – ΦΩΤΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος καταδίκασαν την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου στο κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint.Το κτίριο έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με τη φωτιά να ξεσπάει στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές.

Ευτυχώς στο κτίριο δεν βρίσκονταν άνθρωποι την ώρα της επίθεσης, καθώς οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου. Σε διαφορετική περίπτωση η ζωή τους θα μπορούσε να κινδυνέψει. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τον αγώνα των κινημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.

Η επίθεση στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού κόσμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες»

«Η εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο, καθώς και η αφαίρεση από την πρόσοψη του κτιρίου της σημαίας με το ουράνιο τόξο, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο αγώνας κατά της ομοφοβίας, η εξάλειψη των διακρίσεων, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων είναι διαρκής και καθημερινός», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην εμπριστική επίθεση στη δομή Checkpoint στο Μοναστηράκι, που λειτουργεί ως κέντρο δωρεάν εξετάσεων για τον ιό HIV και καταλήγει:«Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες».Μητσοτάκης: Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter για την επίθεση στο Checkpoint.

«Είχα τη χαρά να επισκεφτώ πρόσφατα το #Checkpoint, να δω από κοντά το σημαντικό έργο που κάνουν και να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν βοηθήσει. Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Μπακογιάννης: Ας παραδειγματιστούμε από την Θετική Φωνή και ας γίνουμε όλοι καλύτεροι.Ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε για την επίθεση στο Checkpoint: «Μόνο θαυμασμός για τους ανθρώπους, τους εθελοντές και τις εθελόντριες της Θετικής Φωνής -Θετική Φωνή (Positive Voice)- για το έργο τους. Μόνο θαυμασμός, όχι μόνο για τις 100.000 δωρεάν εξετάσεις HIV που έχει διενεργήσει το checkpoint, αλλά και για το παράδειγμα τους. Μόνο θαυμασμός που δεν διακόπτουν ούτε μια στιγμή την λειτουργία τους. Μόνο θαυμασμός που, όπως λένε οι ίδιοι, «σιγά μην φοβηθούν» γιατί «δεν θα αφήσουν το φόβο να εκθρέψει το τέρας». Μόνο θαυμασμός που η φωνή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες ακούγεται ακόμη πιο δυνατά σήμερα. Μόνο θαυμασμός γιατί η σημαία κυματίζει και πάλι. Μόνο θαυμασμός γιατί είναι πολύ μεγάλοι και οι εμπρηστές πολύ μικροί για να αξίζουν κάτι παραπάνω από την περιφρόνηση τους. Για εμάς τους υπόλοιπους δεν αρκεί μόνο η καταδίκη της επίθεσης. Ας παραδειγματιστούμε από την Θετική Φωνή και ας γίνουμε όλοι καλύτεροι. Για εμάς και τα παιδιά μας».

Ηλιόπουλος: Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία, το φασισμό και το ρατσισμό.

«Τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου, το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης από δράστες που εισέβαλαν στον χώρο και προκάλεσαν πυρκαγιά, αποσπώντας από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο.Είναι φανερό ότι η εν λόγω επίθεση έχει σαφή ρατσιστικά και ομοφοβικά κίνητρα και επιδιώκει να σπείρει το μίσος και το φόβο, στοχοποιώντας έναν χώρο που πρωτοστατεί στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία, το φασισμό και το ρατσισμό. Οι γειτονιές μας είναι πολύ πιο ασφαλείς, χωρίς την παρουσία και τη δράση των φασιστών. Σύσσωμη η κοινωνία θα πρέπει να καταδικάσει και να απομονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Γερουλάνος: Καλούμε την πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να συλλάβει τους δράστες

Η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook: «Κάποιοι επενδύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και την αγάπη. Κάποιοι άλλοι πυροδοτούν το μίσος και τον φασισμό.Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα, χωρίς καμία διάκριση, ανοιχτά σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Αντίθετα, οι δράστες της ομοφοβικής, δολοφονικής επίθεσης στο κτήριο που στεγάζεται το Athens Checkpoint, στο Μοναστηράκι, έβαλαν στο στόχαστρο τις φωνές που τους φαίνονται διαφορετικές και προσπάθησαν με τη βία να τρομοκρατήσουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας αλλά και τους δεκάδες εθελοντές που συμπαραστέκονται στο έργο της Θετική Φωνή (Positive Voice).Κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο: η θλιβερή τους πράξη είναι απλώς μία ακόμη υπενθύμιση πως τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε την πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να συλλάβει τους δράστες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ