Φίλης στον Realfm 97,8: Ο κ. Καμμένος γυρνάει ξανά στην πραγματικότητά του, όλο και πιο Δεξιά

“Με το Eurogroup υπάρχει το εξής, υπάρχει μία αναγνώριση καταρχήν ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Υπάρχουν ορισμένα κενά, ορισμένα ζητήματα που πρέπει ακόμα να λυθούν” είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Το κυριότερο είναι το ζήτημα που αφορά την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μία συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες, που τις αφορά κυρίως το ζήτημα αυτό, υπάρχει μία κοινή στάση η οποία λαμβάνει υπόψη και την κοινωνική ανάγκη προστασίας πολλών χιλιάδων δανειοληπτών για πρώτη κατοικία και από την άλλη την ανάγκη της τραπεζικής ευστάθειας. Δυστυχώς, η ΕΚΤ το βλέπει αλλιώς το θέμα”, δήλωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

“Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την έξοδο στις αγορές για δεκαετές ομόλογο. Αυτό είναι ένα σήμα, είναι μία έξοδος ορόσημο, η ελληνική οικονομία βαθμιαία καταλαμβάνει μία πιο διαχειρίσιμη θέση στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι αγορές θεωρούν ότι μπορεί να τη δανείζουν σε βάθος χρόνου. Προφανώς, ο δανεισμός θα είναι ακριβότερος από αυτόν που έχουν άλλες χώρες για πολλούς λόγους. Όμως η πορεία της οικονομίας είναι θετική… Υπάρχει ένα έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να καταστροφολογούμε και αυτό το έργο πρέπει να στηριχθεί”.

“Ο κ. Καμμένος έκανε τις επιλογές του, έφτασε στα όρια του και ξαναγυρνάει στην πραγματικότητά του, όλο και πιο Δεξιά, αυτό είναι σαφές. Δεν θα αλλάξουμε εμείς αυτό που είμαστε. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως είπε και ο Τσίπρας και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε συμμαχίες και συνεννοήσεις επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων, τα πρόσωπα είναι δεύτερο θέμα… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πτοείται από τον ακροδεξιό υπόκοσμο. Η ΝΔ πρέπει να πάρει τις αποστάσεις της, είτε αυτός ο υπόκοσμος φοράει γραβάτα, είτε δεν φοράει πρέπει να πάρει τις αποστάσεις της”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: “Έρχεται μετά και την αναζωογόνηση της κίνησης στην αγορά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και δείχνει μία βαθμιαία αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων. Αισθάνονται μία μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει θετικά στη ζωή τους, αυτό είναι σημαντικό. Η ψυχολογία ανταποκρίνεται και σε μία πραγματική κατάσταση… Βλέπω κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι που οι δρόμοι είναι γεμάτοι αυτοκίνητα, έχει αυξηθεί πολύ η κίνηση, παρότι έχει αυξηθεί κατά τι και η τιμή της βενζίνης. Πιστεύω ότι αυτό αντανακλά επίσης μία ελπίδα που σιγά – σιγά έρχεται στους ανθρώπους ότι μπορεί κάτι να αλλάξει και κάτι αλλάζει καθημερινά”.

Σχετικά με τη φημολογία για τη μεταφορά του “Δρομέα”, του εμβληματικού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, στα Σκόπια ο κ. Φίλης ανέφερε: “αυτό έχει διαψευστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπήρξε θέμα μεταφοράς του. Η κ. Ζορμπά με σαφήνεια είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν συζητήθηκε, δεν μπορούσε να συζητηθεί γιατί δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Δεν έχει νόημα να μεταφέρουμε αγάλματα από πόλη σε πόλη. Το κάθε άγαλμα ανήκει εκεί που είναι, αυτό είναι σαφές. Τώρα εάν θα μπορούσε να υπάρξει μία εικαστική και πολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση ενός Έλληνα εικαστικού, αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν έχει βάση, αυτό καταλαβαίνω από τις ανακοινώσεις. Εμένα θα μου άρεσε να υπάρχει ένας Έλληνας γλύπτης να υπάρχει σε μία γειτονική πόλη, όπως υπάρχουν αρχαία ελληνικά και βυζαντινά μνημεία σε διάφορες περιοχές και κράτη, μπορεί να υπάρχει ένα σύγχρονο ελληνικό μνημείο τέχνης”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ