Αχτσιόγλου: Η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης, ή της παλινόρθωσης του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος

Η Ελλάδα, στη «νέα εποχή» μετά την έξοδο της από τα μνημόνια, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, το δρόμο «της δίκαιης ανάπτυξης» και αυτόν «της παλινόρθωσης του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος», τόνισε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

«Σε αυτήν την ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αντιπαράθεση των δύο κόσμων, δεν χωρούν συμβιβασμοί, δεν χωρούν ενδιάμεσες επιλογές» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου και οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου νομίζω ότι πρέπει να οριστικοποιήσουν το «διαζύγιο» της ελληνικής κοινωνίας με τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και να επιβεβαιώσουν αυτή την επιλογή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης».

Η κ. Αχτσιόγλου, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε «η κινητήριος δύναμη» και καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα «γιατί είναι ζήτημα ταυτοτικό» και ανέδειξε μια «σαφέστατη διαχωριστική γραμμή», ανάμεσα «στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιά συντήρησης».

«Αυτή, η ίδια διαχωριστική γραμμή, είναι μία, και αναδεικνύεται και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και στο ζήτημα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας και στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» είπε η υπουργός και συνέχισε:

«Και έτσι, και με κεντρικά, κατά τη γνώμη μου, τα εργασιακά ζητήματα, αναδεικνύονται τα δύο, ανταγωνιστικά μεταξύ τους πολιτικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Έχουν αναπτυχθεί είναι απολύτως σαφή, απολύτως ανταγωνιστικά, απολύτως αντιπαραθετικά μεταξύ τους, σε όλα τα επίπεδα, στην οικονομία, στην εργασία, στο κοινωνικό κράτος, στα ζητήματα των θεσμικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Και αυτά τα σχέδια, βρίσκονται πια ενώπιον του ελληνικού λαού, ξεκάθαρα. Τα σχέδια της κυβέρνησης εκφράζουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών, τα σχέδια της ΝΔ εκφράζουν τα συμφέροντα των ελίτ, της οικονομικής ολιγαρχίας».

Η υπουργός αναφέρθηκε στο πρόσφατο προσκλητήριο του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα για «ευρεία συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων»:

«Κατά την άποψη μου, η σύγκλιση αυτών των προοδευτικών δυνάμεων προϋποθέτει να τοποθετηθούμε πολύ καθαρά στα δύο αντιπαραθετικά σχέδια, στα κρίσιμα ζητήματα, όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε κινητήριος δύναμη. Δεν μπορούν να ορίζονται οι συμμαχίες μόνο στη βάση αυτής της συμφωνίας. Χρειάζεται ξεκάθαρη τοποθέτηση στα ζητήματα της οικονομίας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Και όταν θα υπάρξει αυτή η ξεκάθαρη τοποθέτηση , τουλάχιστον στα τρία αυτά ζητήματα, τότε νομίζω ότι μπορούν να διαμορφωθούν και οι προοδευτικές συγκλίσεις» εκτίμησε.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει πλέον στις δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για τη «σταθερότητα και τη συνανάπτυξη, σε μια περιοχή που έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς» και «σεβόμενοι απολύτως την ιστορία της Μακεδονίας, πρωτίστως την ιστορία της Μακεδονίας», ενώ τόνισε ότι έγινε στη βάση της εθνικής γραμμής που «υποστήριξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «ασχέτως εάν η ΝΔ, τελευταίως, για λόγους εντελώς ψηφοθηρικούς, αποφάσισε να πει ότι δεν έχει αυτή την άποψη».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι επιπρόσθετα της εθνικής γραμμής, επιτεύχθηκε η αποδοχή της συνταγματικής αναθεώρησης από τη γειτονική χώρα και η απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς «που θα μπορούσε να δημιουργήσει κινήσεις αλυτρωτισμού» και επιτέθηκε στη ΝΔ.

«Η ΝΔ στο μακεδονικό νομίζω ότι έπιασε πάτο. Και ηθικά και πολιτικά. Ταυτίστηκε με τον εθνικισμό, ταυτίστηκε με την ακροδεξιά, νομιμοποίησε τα όσα αποκρουστικά διαδραματίστηκαν τις μέρες της συζήτησης στη Βουλή, αλλά και μια σειρά από αθλιότητες, από αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, από απόπειρες εκφοβισμού» είπε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε :

«Οι πολίτες αυτής χώρας, οι πολίτες της Β. Ελλάδας, όσο περισσότερο ενημερώνονται, τόσο περισσότερο θα απορρίπτουν αυτή την ακραία, ακροδεξιά γραμμή της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της».

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στα «εμβληματικά» πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του «ντροπιαστικού» υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τη «μείωση της ανεργίας κατά οκτώ μονάδες και μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά δέκα μονάδες», ενώ επίκειται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματιών και ασφαλισμένων.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δημιουργήθηκαν 370.000 νέες θέσεις εργασίας και το 70% αυτών αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ «μετά από δέκα χρόνια» είδαν για πρώτη φορά αυξήσεις στις αποδοχές τους μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η κ. Αχτσιόγλου έβαλε κατά του σχεδίου του Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς το, «αντικοινωνικό» και υπερασπίστηκε την τελευταία μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι χάρη σε αυτήν τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει «διαφανές» και «βιώσιμο» το ασφαλιστικό και να έχει πλεονάσματα, αντί ελλειμμάτων, που «παρέλαβε» η σημερινή κυβέρνηση».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Κώστας Αμπατζάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά..

Απέναντι από την εκδήλωση στο χώρο του Λευκού Πύργου, μικρός αριθμός ατόμων με ελληνικές σημαίες διαμαρτυρήθηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μια γυναίκα φραστικά στη διάρκεια δηλώσεων της υπουργού, κατά την προσέλευση της στην εκδήλωση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ