Σήμερα η κατάθεση της τροπολογίας για την κατάτμηση πέντε δήμων – Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου, και Βελβεντού – Σερβίων), ενώ η ψήφισή της προσδιορίζεται για αύριο Τετάρτη.

Από την κατάτμηση, θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι και έτσι ο συνολικός αριθμός τους θα αυξηθεί σε 332, ενώ δεύτερο κύμα χωροταξικού επανασχεδιασμού δήμων αναμένεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού προηγηθεί σχετική έκθεση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με ορίζοντα διετίας.

Το ζήτημα φέρεται να αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα τόσο των αυτοδιοικητικών οργάνων όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της βάσης της ΝΔ, παρά την αντίθεση θέση του κόμματος.

Στην Κέρκυρα, υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου δήμου έχουν ταχθεί οι 31 από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Βόρεια Κέρκυρας , όπως και οι 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Νότιας Κέρκυρας, ενώ θετική με την κατάτμηση είναι και η δημοτική κοινότητα Κέρκυρας, που έχει ως διοικητικά όρια την ομώνυμη πόλη.

Δεκάδες συλλογικότητες και φορείς πολιτών του νησιού εξέδωσαν κοινό κείμενο, στο οποίο χαρακτηρίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» τη διάσπαση του δήμου.

«Στην Κέρκυρα, στο νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σ’ όλη τη νησιωτική επικράτεια, στην Κέρκυρα των 103 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των 280 χωριών και οικισμών, του πυκνού οδικού δικτύου συνδεσιμότητας τους (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, ο ενιαίος Δήμος δεν μπόρεσε και δεν μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει το έργο του.

Όλοι εμείς, ως πρόσωπα και ως συλλογικότητες που δρούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας», τονίζεται στο κοινό κείμενο.

Στον αντίποδα, κατά της διάσπασης τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους φορείς με διοικήσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας και η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, επικαλούμενοι το κοντινό χρονικό σημείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Στην Κεφαλονιά, ωστόσο, η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Ληξούρι τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του δήμου, καλώντας το κόμμα να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, ενώ την κατάτμηση σε τρεις δήμους ζητούσε από το 2014 και η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Επαναχάραξη των ορίων στους δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς ζητούσε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον περασμένο Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή, στήριξαν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένης της προσκείμενης στη ΝΔ), ενώ καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, σε τοποθέτησή του, καταλογίζει μεν στην κυβέρνηση «αλλότρια κομματικά κριτήρια», αναγνωρίζει δε την ανάγκη διάσπασης του δήμου Κεφαλονιάς.

Υπέρ της κατάτμησης της Κεφαλονιάς σε τέσσερις δήμους έχει ταχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το τοπικό ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του παραδεχόταν τότε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, «παρουσίασε καταφανείς αδικίες όσο αφορά την χωροταξικότητα των νέων δήμων», ενώ αναγνώριζε ότι «δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας, να υφίσταται ένας και μόνο δήμος».

Αντιδράσεις στο σχέδιο συνενώσεων δήμων και αίτημα για την επαναχάραξή τους παρατηρούνται τα τελευταία έτη και στους άλλους τρεις υπό διάσπαση δήμους (Λέσβου, Σάμου, Βελβεντού – Σερβίων). Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού στις 25 Μαρτίου 2014, το 78,3% αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, ζητώντας να διασπαστεί ο καλλικρατικός δήμος.

Υπέρμαχος της κατάτμησης του εν λόγω δήμου είναι μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ θετικός είναι και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ενώ αντίθετα η ΝΟΔΕ Κοζάνης, δια του εκπροσώπου Τύπου, κατηγορεί την κυβέρνηση για ψηφοθηρική σκοπιμότητα.

Η τροπολογία αναμένεται να περιλαμβάνει το «σπάσιμο» του δήμου Κέρκυρας σε α) Βόρειας Κέρκυρας, β) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και γ) Νότιας Κέρκυρας, του δήμου Κεφαλονιάς σε α) Αργοστολίου, β) Ληξουρίου και γ) Σάμης, του δήμου Λέσβου σε α) Μυτιλήνης και β) Δυτικής Λέσβου, του δήμου Σάμου σε α) Ανατολικής Σάμου και β) Δυτικής Σάμου και ο δήμος Βελβεντού – Σερβίων σε α) Βελβεντού και β) Σερβίων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ