Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών, διαβατήριο για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Μαντλίν Μουν, στη συνάντηση που είχαν, εξέφρασαν την κοινή διαπίστωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το διαβατήριο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη περιοχή.

Για μια ιστορική συμφωνία που θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια τόσο στην περιοχή όσο και στην ευρύτερη συμμαχία, έκανε λόγο η κ. Μουν και για διαβατήριο που θα οδηγήσει σε όλα αυτά, μίλησε ο κ. Βούτσης.

«Μπορεί στην πολιτική να μην συμφωνούμε όλοι πάντοτε, αλλά είναι πολύ δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε. Και ως κοινοβουλευτικοί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι χρειάζεται ιδιαίτερη γενναιότητα για να μπορείς να πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις στον πολιτικό τομέα και αυτό μάλιστα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Γι’ αυτό κι εγώ ήθελα να έρθω εδώ, για να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε πραγματικά όλοι μας εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό Κοινοβούλιο χειρίστηκε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που ελπίζουμε ότι θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη γειτονιά σας και στην ευρύτερη συμμαχία, βεβαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε έρθει εδώ μια πολυπληθής αντιπροσωπεία κοινοβουλίων από 15 χώρες-μέλη, δεκατέσσερις είναι πλήρη μέλη της συνέλευσης, έχει έρθει και η αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε έρθει για να μάθουμε και να καταλάβουμε ποια είναι τα θέματα άμυνας που απασχολούν την Ελλάδα, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να αποκομίσουμε», συμπλήρωσε.

«Γνωρίζετε ότι η χώρα μας λόγω της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής θέσης της είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος για πολλά ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διαβατήριο για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Βούτσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν ταυτόχρονα η προσφυγική κρίση, η διεύρυνση της λειτουργίας της Συμμαχίας και οι νέες ασύμμετρες απειλές σε ότι αφορά την τρομοκρατία και το ηλεκτρονικό έγκλημα, με την κ. Moon να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύ κρίσιμο εταίρο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και να εκφράζει την ελπίδα για στενότερη συνεργασία.

«Πολλά είναι αυτά που θα μοιραστείτε μαζί μας και πολλά αυτά που θα μάθουμε εμείς για το πώς μπορεί να ενισχυθούν στη Μεσόγειο η σταθερότητα και η ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμος εταίρος για εμάς, καθότι τα θέματα της αποτροπής, της άμυνας και του διαλόγου συνδέονται στενά μεταξύ τους σε ό,τι μας αφορά. Είστε επίσης κρίσιμοι για εμάς γιατί έχετε ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία και αυτό είναι κάτι μοναδικό στην περίπτωσή σας και πολύτιμο για εμάς. Επομένως είμαστε εδώ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο σε θέματα άμυνας, αποτροπής και διαλόγου», ανέφερε η κ. Moon και πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ διότι πάντοτε συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη. Είστε ένας από τους πολύ σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είστε η ελίτ μέσα στη συμμαχία, καθότι φτάνετε το 2% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και η δέσμευσή σας στις δύσκολες αποστολές που έχει η συμμαχία, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και στις αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κι εκεί κάνατε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας».

Η κ. Μουν εξήρε ιδιαίτερα το έργο της Ελλάδας στην ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει κάνει, στα πλαίσια της μεταναστευτικής κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει δείξει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο πόσο πρόθυμη είναι να αντιμετωπίσει τις κρίσεις με έναν τρόπο που δείχνει ότι κατανοείτε πάρα πολύ καλά γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί την ανάγκη να φύγουν από τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο εδώ. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τόνισε την ανάγκη το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, πέραν της Ανατολής, όπως είπε, να είναι όλο και μεγαλύτερο για την ειρήνη και το καλό των λαών αυτών των περιοχών που βιώνουν για πάρα πολλά χρόνια τη μόνιμη, διαρκή και εντεινόμενη αποσταθεροποίηση, όπως είπε.

«Στην περιοχή όπου βρισκόμαστε ζούμε για πάρα πολλά χρόνια τη μόνιμη, διαρκή και εντεινόμενη αποσταθεροποίηση στις δύο ηπείρους, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, και δεχόμαστε ισχυρές τις συνέπειες αυτής της αποσταθεροποίησης. Θα θέλαμε λοιπόν, και νομίζω ότι και οι βουλευτές μας έχουν έντονα θέσει αυτό το ζήτημα, το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ πέραν της Ανατολής να είναι όλο και μεγαλύτερο για την ειρήνη, για το καλό των λαών αυτών των περιοχών. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα γενικότερα, με τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες τις οποίες έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Βούτσης και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σημειώνοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν δείξει ούτε αλληλεγγύη ούτε έχουν αναλάβει το μέρισμα των ευθυνών τους. «Πάντοτε, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που έχουν γίνει για τη λειτουργία αυτής της δύναμης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της, γιατί είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς δεν έχει υπάρξει από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και το γνωρίζετε πολύ καλά – η αλληλεγγύη για να αναλάβουν το μέρισμα των ευθυνών που τους αναλογεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης μίλησε, επίσης, «για τη συνεργασία που έχει υπάρξει και την αποτελεσματικότητα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων των δουλεμπορικών που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ