Κουβέλης: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιλεγμένη πολιτική για επίθεση και αντιδικία με τον κ. Στουρνάρα

Την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο και για την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού πόλου που θα συγκλίνουν και θα συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΤ-1, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

Για το νέο νόμο που αφορά την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ο κ. Κουβέλης, τόνισε ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε επίπεδο αναζήτησης και εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, είπε ότι δεν μεταβιβάζεται καμία κυριότητα σε κανέναν ιδιώτη και το ελληνικό δημόσιο έχει στα χέρια του αυτά τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που διοικούνται από οργανισμούς λιμένων.

Τόνισε ότι είναι ένα μοντέλο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και το 85% των λιμανιών λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιοποίησης είπε ότι αυτή θα γίνει με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς και απόλυτη διαφάνεια ενώ θα προκηρυχθούν για αξιοποίηση ορισμένες δραστηριότητες αυτών των λιμανιών.

Είπε εξάλλου ότι ο νέος νόμος προβλέπει συνεργασία των λιμανιών με συνδυασμένες δραστηριότητες τονίζοντας ότι μία επενδυτική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει σε ένα λιμάνι θα μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη σε κάποιο άλλο.

«Άλλα λιμάνια προσφέρονται επί παραδείγματι για μαρίνες, άλλα για την κρουαζιέρα άλλα για εμπορική ή βιομηχανική δραστηριότητα» τόνισε προσθέτοντας ότι «η χώρα είχε στερηθεί επί 50 και πλέον ολόκληρα χρόνια συγκεκριμένη λιμενική πολιτική» και ότι «αυτή η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να αξιοποιήσει συγκεκριμένες δυνατότητες και να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης από μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.»

Σε ερώτηση γιατί οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας δεν είναι ενταγμένοι στα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός δήλωσε ότι τα ειδικά μισθολόγια αφορούν το δημόσιο τομέα όπως για παράδειγμα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ή τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας. «Οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας ανήκουν και αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και η οικονομική τους σχέση είναι με τους πλοιοκτήτες» είπε .

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά και αν η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η έννοια του τετελεσμένου αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε -ότι πας να κάνεις κάτι που δεν σου ανήκει- δεν υπάρχει».

«Υπάρχει το διεθνές δίκαιο που καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τα δικαιώματα της Κύπρου στην ευρύτερη κυπριακή ΑΟΖ» πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι δεν φοβάται την ύπαρξη θερμού επεισοδίου από τη γείτονα χώρα.

Αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα και αν υπάρχει επιλογή σύγκρουση της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία επιλεγμένη επίθεση και αντιδικία με τον κ. Στουρνάρα»

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση κατά καιρούς, έχει διατυπώσει διαφορετικές απόψεις οι οποίες εμπεριείχαν το στοιχείο της κριτικής η της αντίθεσης για θέσεις του κ. Στουρνάρα με την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη για ζητήματα που αφορούν στην οικονομία».

«Υπάρχει το δικαίωμα της κυβέρνησης όταν διατυπώνει απόψεις στη βάση υπαρκτών διαφωνιών και αντιθέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος που να συγκλίνουν και να συνεργαστούν οι δυνάμεις που αναφέρονται στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι από τη μία μεριά έχουμε ένα συντηρητικό φιλελεύθερο και με ακροδεξιές εκδοχές πολλές φορές πόλο και από την άλλη μεριά πρέπει να υπάρχει η απάντηση μ ε τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. “Μιλάω για διπολισμό και όχι για δικομματισμό και είναι αναγκαίο να συνεργαστούν και να συμπλεύσουν στα μεγάλη ζητήματα της χώρας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου όλες εκείνες οι δυνάμεις που αναφέρονται στην κεντροαριστερά” συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ