Φωτίου: Πρώτη φορά κυβέρνηση ασκεί τόσο μεγάλη σε έκταση πολιτική επιδότησης στέγης – “Πυρά” στη ΝΔ

«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση στην Ελλάδα ασκεί, σε τόσο μεγάλη έκταση, πολιτική για επιδότηση στέγης σε δύο κατευθύνσεις, τόσο δηλαδή επιδοτώντας το νοίκι όσο και επιδοτώντας το “κόκκινο” δάνειο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου σχετικά με τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που απασχόλησε και το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτό είναι που χρειαζόταν η χώρα, γιατί κατά την κρίση έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα. Έπρεπε να σκύψουμε με πολλή συστηματικότητα σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο -σημειωτέον- κρυβόταν κάτω από το χαλί και γι’ αυτό υπήρξε πολύ μεγάλη ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, με άλλοθι το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης», εξήγησε η κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ύψος των κονδυλίων του προϋπολογισμού που θα διατεθούν στην υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής και σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρει ότι στα αντίμετρα είχαν ανακοινωθεί 600 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ενοικίου και τώρα διατίθενται 300 εκατ. ευρώ η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε: «Η “Καθημερινή” ξέχασε ότι δεν δίνουμε μόνο ενοίκιο, αλλά και επιδότηση δανείου, άρα δίνουμε γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να κόψουμε τις συντάξεις, που ήταν ακριβώς αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει, όπως και όλα τα Μέσα που τον υποστήριζαν. Χωρίς να κόψουμε τις συντάξεις σήμερα υλοποιούμε ένα μέτρο 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν για 300 εκατ. ευρώ».

«Εμείς», συνέχισε η κ. Φωτίου «ξέρουμε ότι έχουμε μία πολύ διαφορετική αντίληψη από τη ΝΔ […]. Πράγματι, η επιδότηση στέγης ήταν από τα πιο δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης, όχι μόνο γιατί το συνέδεαν με το κόψιμο των συντάξεων -λέγανε δηλαδή “θα δώσετε 600 εκατ. ευρώ κι αυτά θα τα πάρετε από τις συντάξεις”- αλλά διότι το ΔΝΤ, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ήθελε κι αυτό το επίδομα, όπως και όλα τα άλλα επιδόματα να δίδονται μόνο για την ακραία φτώχεια, δηλαδή για όσους παίρνουν το ΚΕΑ, δηλαδή πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια και πολύ χαμηλή επιδότηση».

«Δώσαμε τεράστια μάχη και αυτό είναι το σημαντικότερο, ότι εμείς καταφέραμε να το πάρουν το επίδομα και τα μεσαία στρώματα, γιατί εδώ είναι η μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτοί θέλουν την πρόνοια για την ακραία φτώχεια, ως φιλανθρωπία. Αυτό κάνανε όλα τα χρόνια, ένα κράτος που δήθεν όταν ευημερεί δίνει και κάτι ψίχουλα στους φτωχούς. Εμείς έχουμε άλλη άποψη, ότι το κράτος πρέπει να νοιάζεται για όλους τους πολίτες και για τα μεσαία στρώματα. Η πρόνοια αφορά τα παιδιά, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους […] το κράτος πρέπει να φροντίζει για όλους μας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ