Προετοιμάζεται για No Deal – Brexit η Αθήνα με νομοσχέδιο για τη διασφάλιση δικαιωμάτων Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας προετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρίστου Δήμα , ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι βασικός στόχος της Ε.Ε και της Ελλάδας στην παρούσα φάση παραμένει η κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Αποχώρησης, πριν από την επίσημη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε (29.3.2019) , αποκάλυψε ωστόσο ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου εξόδου του ΗΒ χωρίς Συμφωνία, δηλαδή του λεγομένου No deal.

“Τα δικαιώματα πολιτών, Ελλήνων στο ΗΒ και Βρετανών στην Ελλάδα αποτελούν βασική προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά τα μέτρα που λαμβάνει το ΗΒ για τους πολίτες της Ε.Ε και όσα έχουν ανακοινωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για την προστασία των Ευρωπαίων/ Ελλήνων πολιτών επέλεξαν να ζήσουν και να εργασθούν στο ΗΒ τα προηγούμενα χρόνια αλλά και όσων επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον. Στην περίπτωση “no deal” τα δικαιώματα των Βρετανών που ήδη διαβιούν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρισθούν βάσει αμοιβαιότητας” αναφέρει ο κ. Κατρούγαλος.

Στο ίδιο κείμενο της γραπτής απάντησής του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ειδική Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί ξεκίνησε να ασχολείται σταδιακά και αργότερα πιο εντατικά για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας επικεντρώνοντας την προσοχή της , κατ’αρχάς στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο ΗΒ και των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα , τις μεταφορές, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία και τα τελωνειακά ζητήματα που θα προκύψουν από ένα άτακτο BREXIT.

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία για θέματα αμιγώς εθνικής αρμοδιότητας η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες , που θα ολοκληρωθούν ως την 29η ΜΑρτίου 2019:

-νομοθετική ρύθμιση για τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που διαβιούν στην Ελλάδα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας

-επεξεργασία σύντομου και στοχευμένου σχεδίου δράσης εκτάκτου ανάγκης, που θα συντονίσει τις δράσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν σε περίπτωση μη συμφωνίας

-ιστοσελίδα για το BREXIT που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για πολίτες και επιχειρηματικούς , οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση πατώντας εδώΠηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ