Βερναρδάκης: Ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις συσπειρώνονται απέναντι στην ακροδεξιά και των πολιτικών λιτότητας

Οι κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις απέναντι στη διολίσθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων σε ακραίες θέσεις και στον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς απασχόλησε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) με θέμα «Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την προοδευτική συμπαράταξη».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η δικηγόρος ‘Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ο αρθρογράφος και π. Πανεπιστημιακός ΑΠΘ Δημήτρης Γιατζόγλου καθώς και ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρύσανθος Τάτσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τα αποτελέσματα του νεοφιλελευθερισμού , του μοντέλου που εφαρμόστηκε σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια και τα αρνητικά του αποτελέσματα στη διαχείριση κρίσεων και εν τέλει στο αποτύπωμα που άφησαν μέσα στις κοινωνίες.

Παράλληλα επισημάνθηκε η «νίκη» της Ελλάδας απέναντι σε αυτό το μοντέλο όπως αποτυπώθηκε στην εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, καθώς το κυβερνών κόμμα έδειξε πως μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δρόμος.

Σκιαγραφώντας την παλέτα των χρωμάτων εντός της Ευρώπης οι ομιλητές χρησιμοποίησαν γκρίζα και μαύρα χρώματα καθώς φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι κυβερνήσεις που ρέπουν ή και εκπροσωπούν ακροδεξιές πολιτικές. Κρίσιμο στοίχημα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως επισημάνθηκε κυρίως από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ωστόσο αισιόδοξα τα μήνυμα που απέστειλαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση όσον αφορά στη χώρα μας καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει πίσω τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης, φέρνει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και επιλέγει τη στροφή στο παραγωγικό μοντέλο.

Τη συζήτηση απασχόλησε άλλωστε και η διεύρυνση της κυβέρνησης σε πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πάντως πως η διεύρυνση δεν εξαντλείται στα πρόσωπα αλλά στις κοινωνικές ζυμώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Βερναρδάκης έκανε εκτενή αναφορά στην αποτύπωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου τονίζοντας πως μετά από 30 χρόνια εφαρμογής του έχει περιέλθει πλέον σε ένα κρίσιμο ιστορικό σημείο και το συνέδεσε ευθέως με την αναβίωση και την κοινωνική και εκλογική άνοδο της άκρας δεξιάς.

« Η μεγάλη εικόνα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι απογοητευτική. Οι κυρίαρχες οικονομικές ελίτ εμφορούνται από τις ιδέες της απόλυτης υπεραξίας στις σχέσεις τους με την εργασία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, τον ευρωπαϊκό νότο αλλά και στα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία προειδοποιώντας πως «ο βασικός πυρήνας απειλής του δημοκρατικού κεκτημένου είναι ο νεοφιλελευθερισμός και το απόλυτο δόγμα των πολιτικών λιτότητας».

Ο κ. Βερναρδάκης περιγράφοντας αναλυτικά τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους άφησε αιχμές για τη ΝΔ, η οποία πρότεινε κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση τη θεσμοθέτηση του «δημοσιονομικού κόφτη».

Επιμένοντας στο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως θα πρέπει να σκεφτούμε με διαφορετικούς όρους την ανάπτυξη της χώρας. «Δεν μπορεί να συζητάμε για ανάπτυξη με υποπληρωμένη εργασία ή να συζητάμε για ανάπτυξη με όρους μισθολογικού κόστους και όχι με όρους προστιθέμενης αξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναγκαία χαρακτήρισε την ανασυγκρότηση του προοδευτικού μετώπου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αφήνοντας σαφείς αιχμές για όλους εκείνους που επιμένουν συστηματικά να υποτιμήσουν και την προσπάθεια και τα πρόσωπα που συντάσσονται με αυτή. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε μάλιστα πως όταν αυτές οι επικρίσεις προσέρχονται από τις δυνάμεις της προόδου τότε προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

«Η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης» είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζοντας πάντως πως η συμφωνία απελευθέρωσε δυνάμεις και αποτύπωσε μια πραγματικότητα από διεργασίες που είχαν ήδη προηγηθεί. « Ζούμε τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη και στη χώρα μας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού επικαλέστηκε τον τίτλο του Εκόνομιστ «η άνοδος του σοσιαλισμού της νέας χιλιετίας» υπογραμμίζοντας πως εν τέλει το αποτύπωμα του νεοφιλελευθερισμού είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων και η μεγέθυνση της ψαλίδας πλουσίων φτωχών ακόμα και μέσα στην Ευρώπη με το ποσοστό εκείνων που αντιμετωπίζουν φτώχεια ή βρίσκονται στον κίνδυνο να την αντιμετωπίσουν, να αυξάνεται ραγδαία.

Μετά το πέρας της συζήτησης ομιλητές και συμμετέχοντες στη συζήτηση ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν τελικά υπάρχει δυνατότητα για τη δημιουργία ενός αριστερού προοδευτικού μετώπου εν όψει των προκλήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας για τη διεύρυνση εντός της κοινωνίας τόνισε: «Εμείς προσπαθούμε να εκφράσουμε κάτι το οποίο γίνεται έτσι κι αλλιώς μέσα στην κοινωνία. Θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο το οποίο πρέπει να εκπροσωπήσουμε, να το πλαισιώσουμε και να δώσουμε μορφή και πρόγραμμα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βερναρδάκης σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται από τους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Τα πρόσωπα είναι μία στιγμή και μία έκφραση, είναι μια διαδικασία κοινωνική, αφορά πολίτες, ομάδες κίνησης πολιτών και πρόσωπα βεβαίως» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

Για τα παραγωγικά συνέδρια ο κύριος Βερναρδάκης είπε πως θα απαντήσει εμπράκτως στην λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό και στο παράδειγμα που λέει ότι η ανάπτυξη σημαίνει χαμηλοί μισθοί. «Η ανάπτυξη δε σημαίνει χαμηλοί μισθοί, σημαίνει υψηλούς μισθούς, πλήρη απασχόληση και προστιθέμενη αξία στην παραγωγή της» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: « Στα παραγωγικά συνέδρια μιλήσαμε επί της ουσίας για το τι σημαίνει παραγωγικές δυνάμεις και όλη αυτή η διαδικασία σήμερα εμφανίζεται και στην διαδικασία που έχουμε πάνω στον προοδευτικό πόλο» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Από την πλευρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το εάν είναι εφικτή η διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων στην κοινωνία δήλωσε « πιστεύω όχι μόνο ότι είναι εφικτή αλλά ότι είναι μια ανάγκη της περιόδου και στην Ευρώπη και στη χώρα μας αλλά είναι και ένα ζητούμενο» σημείωσε. «Αυτή την περίοδο υπάρχουν πραγματικά ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις που δοκιμάστηκαν από αυτή την κρίση» είπε σε άλλο σημείο της δήλωσης της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης συμπληρώνοντας πως συσπειρώνονται και ενώνονται σε ένα προοδευτικό μέτωπο ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και της οικολογίας «απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον φασισμό και την ακροδεξιά που αναπτύσσεται», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

« Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύουν αυτό το προοδευτικό πρόσωπο της επόμενης μέρας μετά τα μνημόνια, να επισημάνω ότι όλες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, έχουν ψηφιστεί και μιλάμε για μεγάλες σημαντικές αλλαγές» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ξενογιανακοπούλου. Ενώ έθεσε το διακύβευμα των εκλογικών αναμετρήσεων « γυρίζουμε πίσω στην αβεβαιότητα τον νεοφιλελευθερισμό και σε μια ακροδεξιά πολιτική όπως δυστυχώς δείχνει να διολισθαίνει αυτή τη στιγμή η συντηρητική παράταξη της χώρας μας ή προχωράμε με ένα προοδευτικό πρόγραμμα, κοινωνικό, αναπτυξιακό και στη χώρα μας και στην Ευρώπη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που λέτε διεύρυνση εγώ το θεωρώ την αρχή της μεταμνημονιακής πολιτικής και κοινωνικής περιόδου όπως συνέβησαν μία σειρά από γεγονότα μετά τον Αύγουστο που βγήκαμε από το μνημόνιο μέχρι τον Ιανουάριο με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με την πρωτοβουλία για την συνταγματική αναθεώρηση, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή».

« Το αφήγημα είναι νομίζω διπλό, πρώτο ότι είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους και δεύτερο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και για την αριστερά του 21ου αιώνα το πρόγραμμα μας μεταφέρει σταδιακά από το κεφάλαιο στους εργαζόμενους και από το κράτος στους πολίτες» είπε ο κ. Δουζίνας αναφερόμενος στο κυβερνητικό αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε: «Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία σε μία εποχή που τα ακροδεξιά κινήματα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, προσφυγικό, λιτότητα. Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση είναι μοναδική επιλογή εάν πραγματικά θέλουμε να σηκωθούμε πάλι στα πόδια μας και αν πραγματικά θέλουμε η χώρα να μπει σε κανονικότητα γιατί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πάνω από 40 χρόνια. δεν ήτανε» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει οριστικά να απαντήσουμε πως και με ποιο τρόπο χρεοκόπησε η χώρα. Το προοδευτικό μέτωπο είναι απαραίτητο» τόνισε και συμπλήρωσε «αυτό το εγχείρημα είναι καταδικασμένο να πετύχει».

Για το φάσμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρύσανθος Τάτσης είπε: «Αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία και στην πολιτική υπάρχει και φαίνεται ότι κυριαρχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το πρόβλημα αυτό είναι πως το αντιμετωπίζεις. Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη ότι υπήρξε δημοκρατική λύση στην κρίση εκπροσώπησης που υπήρχε στο εθνικό κομματικό σύστημα όπως αντίστοιχα και σε ευρωπαϊκά κομματικά συστήματα. Βλέπουμε ότι υπήρχε μία στροφή προς την ακροδεξιά άρα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σημαντική δημοκρατική κατάκτηση και εξέλιξη» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων» και της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα πρέπει να φύγει από την υιοθέτηση σημείων ατζέντας της ακροδεξιάς γιατί έτσι νομιμοποιεί την πολιτική ρητορεία της ακροδεξιάς» τόνισε μεταξύ άλλων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πολιτική ώστε να μην επιλέγουν την πολιτική της «ανάθεσης» δίνοντας στην πραγματικότητα χώρο στην ακροδεξιά.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ