Συνταγματική Αναθεώρηση: Απορρίφθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Πρωτοφανή σύγχυση προκάλεσε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία επί των προτάσεων συνταγματικής αναθεώρησης. Και αυτό γιατί η απόφαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν όλες τις διατάξεις που πρότεινε το κόμμα τους είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ισχύ αντιφατικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ενώ υπερψηφίστηκε η πρόταση του άρθρου 32 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με προσφυγή στον λαό, οι βουλευτές του καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 30 για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ως εκ τούτου , από τη μία το άρθρο 30 παραμένει σε ισχύ ορίζοντας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο από τη Βουλή και από την άλλη έχει ψηφιστεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 με προσφυγή στον λαό.

Η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 συνιστά κατά την αντιπολίτευση ήττα τεράστιου πολιτικού μεγέθους για την κυβέρνηση καθώς οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαψαν το σενάριο προσφυγής στον λαό.

Ήδη το ΚΚΕ σε μια πρώτη αντίδραση υποστήριξε ότι οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία θα συνιστά πρωτοφανή θεσμική ακροβασία.

Όσον αφορά στη σύγχυση που προκλήθηκε σε σχέση με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 η πληροφορία που διακινήθηκε για μπλόκο στην αναθεώρηση του άρθρου περί θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας οφείλεται στο λανθασμένο αποτέλεσμα της πρώτης καταμέτρησης. Σύμφωνα με τη Βουλή επανακαταμετρήθηκαν οι ψήφοι σε όλα τα άρθρα τα οποία κινήθηκαν οριακά γύρω από το 150 με αποτέλεσμα η επανακαταμέτρηση να δείξει το “πολυπόθητο” για τον ΣΥΡΙΖΑ 151 και να τον γλιτώσει από μια ακόμη πολιτική ήττα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ