Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα

Μπορεί να μην υπήρξαν ξεκάθαρα αποτελέσματα από την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όμως ενδέχεται να φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω των συζητήσεων που έγιναν τόσο στην τετ α τετ συνάντηση των δυο ηγετών όσο και στις διευρυμένες επαφές των υπουργών.Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μια σημαντική παράμετρος είναι πως στο Αιγαίο αναμένεται να πέσουν οι τόνοι, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα. Μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είχε αναφέρει πως στις συνομιλίες «θα τεθούν ζητήματα όπως τα νησιά, η τουρκική μειονότητα στη Θράκη κτλ.».

Πάντως, στις συνομιλίες Τσίπρα-Eρντογάν αποφασίστηκε να υπάρχει διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, με πρώτη ευκαιρία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την αποκλιμάκωση και επίλυση πιθανόν εντάσεων στο Αιγαίο. Πάντως, ήταν φανερό πως και πριν από τη συνάντηση των δυο ηγετών στην Τουρκία υπήρχε κάποιος δίαυλος επικοινωνίας, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια δεν υπήρξε καμία παρουσία τουρκικών και ελληνικών σκαφών στην περιοχή των Υμίων την επέτειο των γεγονότων του 1996.

Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως «καταρχήν θα γίνουν σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργών Εξωτερικών και των αναπληρωτών υπουργών. Αλλά και οι υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν για το θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αργότερα οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Επειτα από το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο, θα ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές».

Για τους “8”

Η τουρκική πλευρά -επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις Ερντογάν– επιμένει στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και πήραν άσυλο. Η Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους καθώς τους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και τους επικήρυξε την ημέρα της άφιξης του Τσίπρα στην Τουρκία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι σεβαστή καθώς είναι ανεξάρτητη.

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία τούς κατηγορεί ως τρομοκράτες. Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως θα υπάρχει μηχανισμός συνεργασίας για να μην περνούν οι τρομοκράτες προς την Ελλάδα, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες.Η Χάλκη

Η δήλωση του Ερντογάν ο οποίος ζήτησε την επίλυση του ζητήματος των μουφτήδων στη Θράκη με αντάλλαγμα την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, έδειξε πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η απομάκρυνση των διορισμένων μουφτήδων και η τοποθέτηση τοποτηρητών στη θέση τους είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι μουφτήδες θα πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως υπήρξαν και ιδέες της εκλογής μουφτήδων από τους ιμάμηδες και όχι από όλο τον κλήρο, στα πρότυπα άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής, η διαφορά στο θέμα αυτό παραμένει, όμως δεν αποκλείονται νέες κινήσεις από την ελληνική πλευρά. Πάντως η παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν στη Σχολή δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη δείχνει πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έγινε με τη συναίνεση της Τουρκίας αλλά και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Ερντογάν στο ίδρυμα αυτό.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό με όρους επανένωσης της Κύπρου αναφέρθηκε ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου αναφέρουν πως συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις ωστόσο δεν συμφωνήθηκε ούτε σε ποιο επίπεδο ούτε και χρονοδιάγραμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ