Ελληνικό “μπλόκο” μιας ημέρας για τον όρο “μακεδονική γλώσσα” στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ

Πολλές αντιδράσεις προκλήθηκαν στην ΠΓΔΜ την Τετάρτη, καθώς, για πρώτη φορά, κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν χρησιμοποίησε τον όρο “μακεδονική γλώσσα” στον ιστότοπό της όπως συνήθιζε ανέκαθεν, αλλά τον όρο “γλώσσα προσκληθείσας χώρας” (language invitee country).

Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιεί και πάλι τον όρο “μακεδονική γλώσσα” μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του σκοπιανού πρακτορείου, ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση από την ελληνική πλευρά για να μην χρησιμοποιηθεί ο επίμαχος όρος στην ιστοσελίδα μόνο για τη συγκεκριμένη ημέρα, λόγω “της ευαισθησίας της διαδικασίας επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Ένταξης της “Μακεδονίας” στη Συμμαχία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή από το ελληνικό Κοινοβούλιο’’.

Το ΜΙΑ επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγραψε ότι “το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιεί τον όρο ‘μακεδονική γλώσσα’ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Σύμφωνα με τις πηγές του σκοπιανού πρακτορείου, “το ΝΑΤΟ κάνει τα πάντα για να μην προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από οποιαδήποτε πλευρά και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία ένταξης της ‘Μακεδονίας’ στη Συμμαχία’ . Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ΝΑΤΟ θα επιστρέψει στη συνήθη πρακτική της χρήσης του όρου ‘’μακεδονική γλώσσα’’, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη μέχρι τώρα πρακτική”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ