Νοτοπούλου: Έχω υπάρξει θύμα σεξισμού

Στις σεξιστικές επιθέσεις που δέχθηκε κατά καιρούς αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τόνισε ότι ο «σύγχρονος φασισμός δεν είναι άλλος από το μίσος για τον άνθρωπο».

Χαιρετίζοντας εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα «Η βία και ο ρατσισμός δεν είναι fake», η κα. Νοτοπούλου μίλησε για το ζήτημα των έμφυλων στερεότυπων και τον ρόλο των ΜΜΕ στην αναπαραγωγή τους, σταχυολογώντας δείγματα εκφράσεων που αποδίδονται μέσω των «μίντια» σε γυναίκες (όπως σούργελο, γραφική κ.ά.) και «νομιμοποιούν» τον σεξισμό. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι και η ίδια έχει υπάρξει «θύμα σεξισμού», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στο σχόλιο «η καθαρίστρια που έγινε υφυπουργός».

«Ο σύγχρονος φασισμός» είπε η κα. Νοτοπούλου «δεν είναι άλλος από το μίσος για τον άνθρωπο». «Όσο κι αν προσπαθούν να μας φέρουν σε αδύναμη θέση αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε ενωμένοι» υπογράμμισε και χαρακτήρισε ως καθήκον της Αριστεράς τον αγώνα εναντίον του φασισμού. Επισήμανε δε την ανάγκη «να σχεδιάσουμε την πολιτική μας με τις δικές μας αξίες» και προς αυτήν την κατεύθυνση -πρόσθεσε- «θα λέμε όλη την αλήθεια». «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

Στην εκδήλωση μίλησε ο εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος, στάθηκε στην περίπτωση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, μιλώντας για «βίαιη ανθρωποθυσία» και «συλλογική ανθρωποκτονία μετά από μακρά μελέτη». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη ρατσιστική βία και τον σεξισμό που συναντάει κανείς σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου, χαιρέτησε την πρόσφατη καταδίκη του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σχολίασε την άνοδο του εθνικισμού, ενώ με αφορμή το λεγόμενο «Μακεδονικό» και ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου επέστησε την προσοχή όλων ώστε να μην εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες «το μέταλλο θυμού» των παιδιών στα σχολεία.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του τμήματος ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ασημίνα Γκοντόλια, κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στην υπηρεσία της καταγγέλλοντας ρατσιστικές συμπεριφορές. «Δεν μπορούμε να είμαστε πανταχού παρόντες» σημείωσε, ενώ περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το τμήμα από το 2013 όταν ιδρύθηκε. «Ο νομοθέτης μας έδωσε όπλα, αλλά δεν έχουμε συμμάχους. Χτυπούσαμε πόρτες οργανώσεων και φορέων και παρακαλούσαμε για συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως «τοξικά απόβλητα» που προάγουν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το μίσος, χαρακτήρισε τα fake news ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, ενώ ο Ηλίας Γκιώνης, ακτιβιστής και πρώην φίλος και συγκάτοικος του Ζακ Κωστόπουλου, μεταφέροντας με γλαφυρό τρόπο στο ακροατήριο τις εμπειρίες ρατσιστικής βίας που βίωσε, έστειλε το μήνυμα ότι «η σιωπή είναι συνενοχή», καλώντας όλους όσοι βιώνουν ανάλογες εμπειρίες «να μιλήσουν γι’ αυτό που άλλοι δεν μπορούν να μιλήσουν».

Πηγή : ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ