• Κατρούγκαλος: Eυρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία για προετοιμασία δημοκρατικών εκλογών στη Βενεζουέλα

  11:34 μμ, Πέμπτη 31 Ιάν 2019 11:34 μμ, Πέμπτη 31 Ιάν 2019

  Στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της διευκόλυνσης του πολιτικού διαλόγου στη Βενεζουέλα, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές.

  Στο Συμβούλιο που συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: "Από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μία πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μία προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μία προοπτική εμφυλίου πολέμου".

  Όπως ανέφερε ενδεικτικά, σχετικά με τις χώρες που θα απαρτίζουν την ομάδα κρατών, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία προσθέτοντας ότι προσκλήθηκαν -και ήδη δέχθηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός.

  Παράλληλα αναμένονται απαντήσεις και από άλλες χώρες, όπως είναι το Μεξικό, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και φαίνεται ότι θα ανταποκριθούν και κράτη που πάντα έχουν πολιτική προσέγγισης ίδια με τη δική μας- πολιτική διαλόγου και ειρήνης- όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, ακόμη και η Αγία Έδρα, στο Βατικανό.

  Ειδικότερα επισήμανε τη σημασία της "συστηματικής προετοιμασίας για δημοκρατικές εκλογές και ουσιαστικό διάλογο, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα ο λαός της Βενεζουέλας".

  "Το ουσιώδες είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία, οι εκλογές να είναι ουσιαστικές και αυτό το εξασφαλίσαμε με τρόπο μάλιστα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του κράτους δικαίου" τόνισε ο υπουργός.

  Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα ήθελαν να δοθούν απλώς πολιτικές ή μικροπολιτικές απαντήσεις" καθώς "με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνονται -με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο- οι ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλας. Γιατί μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση στα θέματα δημοκρατίας στη χώρα του, δεν υπάρχουν σωτήρες απ' έξω. Όπως λέει ο Έλληνας λογοτέχνης «η σωτηρία είναι επικερδής επιχείρηση μόνο για τον σωτήρα».

  Σχετικά με τη συζήτηση για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ, θέμα το οποίο επίσης απασχόλησε το Συμβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι "η Ελλάδα έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις -αδελφικές μάλιστα με ορισμένες από αυτές - με όλες τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης" καθώς και ότι "ευνοούμε τις ευρωπαϊκές τους προοπτικές με την προϋπόθεση πάντα ότι θα ανταποκριθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα