• Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών - «Ρουκέτες» από τον Καμμένο – ΒΙΝΤΕΟ

  12:50 πμ, Παρασκευή 25 Ιάν 2019 12:50 πμ, Παρασκευή 25 Ιάν 2019

  Ανέβηκαν οι τόνοι την Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη ψηφοφορία να διεξάγεται το μεσημέρι της Παρασκευής (14.30), όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη στη διάσκεψη των Προέδρων.

  Δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι «ρουκέτες» του επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.

  Ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη: Το βασικό πρόβλημά σας δεν είναι η Συμφωνία των Πρεσπών - Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

  Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκηο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

  «Ενοχληθήκατε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι όταν καταφερόσασταν εναντίον μας και θα είναι γιατί στη στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

  «Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.

  Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκούφα και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.

  Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα.

  «Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός»

  «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

  Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

  «Aσχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων»

  «Προχτές συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με τους ακραίους που επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, αν ρωτούσατε έναν από αυτούς θα σας έλεγαν ότι διαμαρτύρονται για το όνομα, δεν θα σας έλεγαν ούτε για τη γλώσσα, ούτε για citizenship, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως», είπε στον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

  Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας: «Ασχολείστε με απολύτως δευτερεύοντα ζητήματα και όχι με τα ουσιαστικά, γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία», είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο «διαμέρισμα».

  «Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά»

  Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την αλήθεια στον λαό γι' αυτό το εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του.

  Ειδικότερα είπε ότι αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες «και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο» αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας. Είπε ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν «Μακεδονία» χωρίς άλλο προσδιορισμό.

  «Ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης έτρεχε να σβήσει το ‘Macedonia από ένα σάιτ που διαχειρίζεται», σχολίασε.

  «Παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας»

  Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

  Πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. Αποκορύφωμα, είπε η "μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ - περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα". Τόνισε ότι όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια.

  «Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο "μέγας Μακεδονομάχος"»

  Ο πρωθυπουργός είπε πως τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, «τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο ‘μέγας Μακεδονομάχος', που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά «και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας που υπερασπίζονταν τότε η κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει τότε την κυβέρνηση που συμμετείχε και να κάνει πολιτική καριέρα».

  Ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'.

  Συμπλήρωσε ότι «ειδικά μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας» και πως στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης η Ελλάδα να φαινόταν μέρος του προβλήματος για την αστάθεια στη περιοχή.

  Η εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων

  Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2007 αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση, όπως είπε, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς "που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε...".

  Σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σαμαράς του έχει πάρει τα 2/3 του κόμματος, "μη σας το πάρει και όλο...". Με αφορμή σημερινή αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, παρέπεμψε στον Κώστα Καραμανλή που είχε πει σε παρέμβαση του ότι: "ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Εξ ου και το όνομα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά να προηγείται ένα προσδιοριστικό επίθετο προκειμένου να διακρίνεται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Και είναι σαφές ότι οιαδήποτε σύνθετη ονομασία πρέπει να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα".

  Κατόπιν αυτών επισήμανε ότι η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή.

  Ανέφερε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.

  Σχολίασε ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι και το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

  Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε δεχθεί να συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων και προσερχόταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία και επίσης ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματός της.

  «Τι καταφέραμε με τη Συμφωνία: Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται»

  «Αυτό που λέτε εσείς σε εμάς, λέει η αντιπολίτευση του VMRO στον Ζάεφ», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη. Τόνισε ότι «οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες του λαού και τώρα ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών».

  Μιλώντας για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η παρούσα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία.

  Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

  Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια»

  Δεύτερον: Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

  Τρίτον: Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.

  Τέταρτον: Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.

  Πέμπτον: Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.

  «Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται», υπογράμμισε.

  «Έγιναν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας»

  Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για «εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας» και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι «παραχωρούμε λαό...», είπε ο κ. Τσίπρας.

  «Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

  Στάση «πολιτικής υποκρισίας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση των κομμάτων που είχαν ευθύνη, όπως είπε, για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και που «μετά από όλα αυτά έρχονται και λένε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

  Είπε πως -εν τέλει - αν η συμφωνία είναι «εθνικά επιζήμια», «τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια». Τόνισε ότι η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το ‘90 και μετά αποτελεί πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων.

  «Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς...», τη φέρνουν οι «προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας» και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς «μόνιμους ιδιοκτήτες», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.

  Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς».

  «Δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονική εθνότητα για να εκχωρήσουμε»

  Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

  «Η ίδια η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

  «Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε: «Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο.

  Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ».

  «Αποκαλυπτική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 1959 κατεδαφίζει όλες τις εντιεπιστημονικές και πατριδοκάπηλες ανοησίες»

  Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους «πατριάρχες» της Ν.Δ., όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει:

  «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν.»

  «Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Κατεδαφίζει με μια και μόνη κίνηση όλες τις αντιεπιστημονικές, πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στην δημόσια συζήτηση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

  «Αφενός ο Αβέρωφ, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, και αυτό είναι νομικά σημαντικό, αναγνωρίζει το προφανές: ότι δηλαδή εκτός από την ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι ελληνική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ο σχετικός προσδιορισμός.

  Αφετέρου αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, και απαντά με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια αλλά και τον ορθό λόγο».

  «Η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας»

  Η Συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση, ενώ σε ό, τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

  «Επομένως, κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χτες και διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας», τόνισε.

  «Η Συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα»

  «Η Συμφωνία όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

  «Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», είπε και πρόσθεσε: «Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς. Διότι, σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Έθνους ή του λαού. 'Αρα λοιπόν η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος».

  «Ουδέποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος»

  Ως «ψέμα» κι ένα «συνειδητά κατασκευασμένο νομικό λάθος» του κ. Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τα περί «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικού λαού» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε:

  «Εσείς όταν διαπραγματευόσασταν τι ακριβώς κάνατε;

  Ρωτάω λοιπόν τους συναδέλφους: την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό;

  Η απάντηση είναι Όχι.

  O κ. Σαμαράς, όταν διαπραγματεύθηκε το "Πακέτο Πινέιρο" κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος. Ουδέποτε ο Μητσοτάκης - με ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά ή Παπακωνσταντίνου, ζήτησε αλλαγή των συνταγματικών αναφορών σε μακεδονικό λαό ή έθνος».

  «Γιατί δεν αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία της Αχρίδας το 2001 που ανέφερε “ Μακεδονική γλώσσα” και “ Μακεδόνες”;»

  Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τη ρώτησε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στην υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, με κυβέρνηση Σημίτη, καθώς υπήρξαν αναφορές σε «Μακεδονική γλώσσα» και σε «Μακεδόνες».

  Τη ρώτησε ακόμα που ήταν 25 χρόνια που στα διαβατήρια τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ αναφέρονται «Μακεδόνες» και σημείωσε: «Που ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο;

  Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ στον χώρο Schengen;»

  Δείτε το βίντεο:

  "Βόμβα" Καμμένου: Καταγγέλλει απόπειρα διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από ΣΥΡΙΖΑ και Βούτση - ΒΙΝΤΕΟ

  Απόπειρα διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από την ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Βουλής κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος,μιλώντας στη Βουλή , κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  "Ίσως παίρνω τον λόγο για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ σε αυτή τη Βουλή. Η ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απεργάζεται μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής το σενάριο της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ όπως έκανε με το Ποτάμι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φιμωθούμε, δεν θα δεχθούμε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθούμε σε μια απόλυτη αχαριστία" τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. "Απέναντι σε έναν εταίρο σας που ήταν δίπλα σας τέσσερα χρόνια και είμαστε περήφανοι που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια" πρόσθεσε.

  "Πριν από λίγο ο κ. Βούτσης κάλεσε έναν δημοσιογράφο να διαβάσουν μαζί το άρθρο 15 του κανονισμού της βουλής και του εξήγησε ότι όταν σε ένα κόμμα μείνουν πέντε βουλευτές θα πρέπει αυτοί να είναι εκλεγμένοι από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Κουίκ γίνεται υπουργός. Διότι όταν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να φύγει από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ και δεν το περίμενα από εσάς" συνέχισε ο κ. Καμμένος.

  "Εχει έξι μέλη η Κ.Ο., μαζί με τον κ. Φωκά. Αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, την έδρα του την παίρνει ο κ. Κουίκ ο οποίος θα ανταλλάξει την έδρα του με την υπουργική καρέκλα προκειμένου οι βουλευτές να μείνουν πέντε, κι αν ο κ. Νικολόπουλος δεν έρθει ως συνεργάτης βουλευτής σαν πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, οι ΑΝΕΛ χάνουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό ήταν άκρως προσχεδιασμένο" επεσήμανε.

  "Δεν πειράζει όμως , γιατί αν φύγουμε έτσι τουλάχιστον θα καταλάβουν ο λαός και όσοι πίστευαν ότι παίξαμε εμείς παιχνίδι με το Σκοπιανό και το όνομα της Μακεδονίας, ότι δεν κάναμε καμία συναλλαγή" συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

  Δείτε το βίντεο:

  Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος - Σας καλώ να πούμε το μεγάλο "ΟΧΙ" – ΒΙΝΤΕΟ

  «Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις «Πρέσπες» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

  «Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μητσοτάκης.

  «Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο», επισήμανε.

  «Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

  «Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», υπογράμμισε.

  «Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς», είπε και πρόσθεσε: «Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας».

  «Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως «μακεδονικές». Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει.Το καλοκαίρι του 2018, από τις 22 Ιουνίου, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού για μία ακόμη φορά. Όπως και όλα τα προηγούμενα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κ. Καμμένε αυτό; Είστε υπόλογοι για αυτό κ. Τσίπρα».

  «Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

  «Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική...Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπίσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

  «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή... του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες», συνέχισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

  «Η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα», είπε.

  «Στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του τριήμερο ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω.. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι' αυτό επικίνδυνη», τόνισε.

  «Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας... Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;», είπε και συμπλήρωσε: «Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ».

  «Κύριε Τσίπρα με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πως σου φαίνεται ο όρος «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Το είχατε δεχτεί...», ισχυρίστηκε

  «Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς», υπογράμμισε.

  «Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον», σημείωσε.

  «Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

  «Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε.

  «Καθαρές κουβέντες προς κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», σημείωσε.

  «Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι' αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός έχει στείλει το μήνυμά του και θα το στείλει σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

  Δείτε το βίντεο:

  Γεννηματά: Go back, κύριε Τσίπρα - ΒΙΝΤΕΟ

  «Από την εποχή του "go back Mrs.Merkel" επιστρέψαμε στην εποχή του "Yes, man".Η κυβέρνησή σας εξυπηρέτησε αποκλειστικά τα ξένα συμφέροντα. Απέναντί σας έχετε τον ελληνικό λαό που σας λέει: Ως εδώ,"Go back, κ. Τσίπρα"!» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας.

  «Η κυβέρνηση είναι φανερό δεν έχει ούτε τη συναίνεση του ελληνικού λαού ούτε καν την πλειοψηφία στη Βουλή να περάσει τη Συμφωνία. Άλλοι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά όχι τη συμφωνία ή το αντίστροφο.Μην κρύβεστε! Στηρίζετε και τις 2» Η Συμφωνία διατηρεί τον αλυτρωτισμό. Το ΚΙΝΑΛ λέει ξεκάθαρα «ΟΧΙ»! Δεν έχουμε καν το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων. Η ελληνική Βουλή ψηφίζει στα τυφλά. Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ρητά σε "μακεδονικό λαό"!» όλα τα χρόνια αναγνωρίζαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σήμερα έχουμε μακεδονικό λαό που κατοικεί στη Βόρεια Μακεδονία και μιλάει βορειομακεδονικά! Απαλείφεται δε η Μακεδονία μας, ως η βόρεια περιοχή της Ελλάδος» υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε:

  «Παραδώσατε το όνομα. Αν το είχαν πράξει οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, το θέμα θα είχε λυθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελαν να το κάνουν! Με τη γλώσσα συντηρείτε το ιδεολόγημα του "μακεδονισμού". Αυτό που παρουσιάζετε ως "μη πρόβλημα" το διαψεύδετε μόνοι σας, αφού το υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεώς σας ζητούσε να απαλειφθεί ο όρος μακεδονικό αλφάβητο!» επεσήμανε.

  Όπως συνέχισε: «Αναγνωρίζετε και μακεδονική εθνότητα. Μάταια προσπαθείτε να οχυρωθείτε πίσω από τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων αφού κι εκεί αναφέρεται ο όρος "μακεδονικός λαός". Γιατί "nationality"αντί για "citizenship"; Είναι υποχώρηση! Γιατί δεχθήκατε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πριν καν τη συνταγματική τους αναθεώρηση;!» αναρωτήθηκε η κυρία Γεννηματά.

  Και επεσήμανε: "Γιατί δεν υπάρχει ρύθμιση ότι τα προϊόντα τους θα φέρνουν ένδειξη "βόρεια μακεδονικά";Θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο για προϊόντα που δεν έχουν κατοχυρωθεί. Τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα αναμφίβολα συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με τη γειτονική μας χώρα με την προϋπόθεση ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής σκοπιμότητας. Αλλά δεν το διασφαλίσατε».

  Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ΝΔ τονίζοντας: «Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες ευθύνες της της ΝΔ για το θέμα της FYROM & μέχρι κ σήμερα δεν έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας. Αφήστε τις εθνικές κορόνες. Έχετε αλλάξει στάση 50 φορές κ δώσατε άλλοθι να αποφύγει ο κ.Τσίπρας τον διάλογο". Όπως υπογράμμισε: "Όλα τα όπλα που εξασφάλισε για την Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ζήτημα αυτό, τα παραδώσατε εσείς σήμερα! Επιδιώξαμε πάντα, σε όλη την ιστορική μας διαδρομή, τη λύση.Εμείς δεν διχάζουμε με ιδεοληψίες. Ενώνουμε με εθνικές θέσεις. Η Μ.Μερκούρη έλεγε: "Το όνομά μας είναι η ψυχή μας"».

  «Η συμφωνία δεν λύνει οριστικά κι αμετάκλητα τα προβλήματα. Τα διαιωνίζει, Η υποχώρηση και οι παραχωρήσεις που κάνατε θα σας βαραίνουν και θα σας ακολουθούν για πάντα!... Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα αλισβερίσια, τα νταραβέρια, την πολιτική παρακμή,τον διχασμό!».

  Και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Όποιος δεν είναι μαζί σας κατά τη γνώμη σας είναι δεξιός. Μήπως ξεχνάτε ότι εσείς συγκυβερνούσατε με την ακροδεξιά και τώρα στηρίζεστε στα ακροδεξιά απομεινάρια; Κι έχετε το θράσος να λέτε όποιος δεν στηρίζει τη συμφωνία σας είναι κι εθνικιστής... Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό στην ακροδεξιά και τη ΧΑ. Γίνατε πολιτικός χορηγός της Δεξιάς μην γίνεστε και της ΧΑ.. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας γιατί εμείς δεν είμαστε απάτριδες. Θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται και ξέρω ότι τις φοβάστε γιατί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δεν μπορείτε να το κάνετε ΝΑΙ. Κανένας γυρολόγος πολιτικός και κανένας πρόθυμος για την εξουσίας δεν πρόκειται να σας σώσει από την καταδίκη του ελληνικού λαού που θα είναι αμείλικτη!».

  Δείτε το βίντεο:

  Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική – ΒΙΝΤΕΟ

  «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Και αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών», πρόσθεσε, αλλά είναι ιστορική αλήθεια και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα.

  Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς υπογράμμισε: «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία».

  «Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται ο όρος Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία», σημείωσε.

  «Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν "Μακεδόνα" εκτός Ελλάδος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως "μακεδονίτικα"» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια», πρόσθεσε. «Όντως», υπογράμμισε, «για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά "μακεδονίτικα" -αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί… Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα», είπε.

  «Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: "Ζήτω η Ελλάδα". Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας... Αλλά ελληνικά δεν ήξερε! Αυτά είναι τα "Μυστικά του Βάλτου"» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο έργο της προγιαγιάς του, Πηνελόπης Δέλτα.

  «Υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους! Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα» σχολίασε με νόημα.

  Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μας λένε για το ΝΑΤΟ και τα Σκόπια, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Τόσα χρόνια η ευρύτερη περιοχή ήταν ήρεμη και το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια». Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία, έχει γίνει πιο “Σκοπιανή” από τους “Σκοπιανούς”». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του ότι έκανε καριέρα με το «Μακεδονικό», δήλωσε πως όταν χρειάστηκε πήγε του και επέστρεψε με την ψήφο των πολιτών.

  «Αλλά και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «η Σερβία -ως Γιουγκοσλαβία πια- προσάρτησε περιοχή των Σκοπίων. Και πώς την ονομάζουν οι Γιουγκοσλάβοι τη νέα αυτή επαρχία τους; "Μακεδονία", μήπως; Όχι! Την ονομάζουν "Βαρδαρία". Κι αυτό συνεχίσθηκε όλη τη δεκαετία του ’20 και όλη τη δεκαετία του ’30. Και η επίσημη Γιουγκοσλαβία έβγαλε και γραμματόσημα τότε, όπου η περιοχή των Σκοπίων εμφανίζεται ως "Βαρδαρία" –Vardarska».

  «Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία». Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες». Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944.

  Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό και συγκεκριμένα τη δήλωση του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Στετίνιους, ο οποίος είχε δηλώσει: "Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας»". Μήπως ήταν… «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Στετίνιους, αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

  Αντίστοιχα, είπε, το 1992 και ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…». Και πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς: Μήπως ήταν «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Μιτεράν;

  Ολόκληρη η αλήθεια, είναι ότι κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες να δημιουργήσουν μιαν… «άλλη Μακεδονία» και κάποιους άλλους «Μακεδόνες», αλλά δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν. Και κυρίως δεν έβρισκαν «Μακεδόνες» πέρα από την Ελλάδα, συνέχισε. Κι όταν κάποια στιγμή, επί Τίτο, το 1944, «αυτό το παραμύθι, για πρώτη φορά απέκτησε επίσημη υπόσταση, ξένοι το κατήγγειλαν πριν καλά-καλά προλάβουμε να το καταγγείλουμε εμείς. Γιατί είναι ένα ψέμα».

  Η εκ των υστέρων προσπάθεια να «ξαναγραφεί» η Ιστορία, ποτέ δεν είναι «αθώα», τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Υποκινείται πάντα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχει πάντα πολιτικές προεκτάσεις. Κι εδώ είναι που η Ιστορία γίνεται πολιτική». Η θεωρία των "τριών Μακεδονιών" που δήθεν μοιράστηκαν υποκρύπτει τη θεωρία του δήθεν "ενιαίου Μακεδονικού λαού" που είναι "κατακερματισμένος" και αναζητά την "εθνική του ολοκλήρωση". Αυτό προειδοποιούσε ο Στετίνιους ότι είναι επικίνδυνο, πρόσθεσε.

  Τι υποκρύπτει η διαστρέβλωση της Ιστορίας, ρώτησε ρητορικά ο πρώην πρωθυπουργός και απάντησε: «Ανακατανομή συνόρων για τα εθνικά κράτη της περιοχής – και ανακατανομή σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους. Αυτό υποκρύπτει. Ποιος ανησυχεί γι’ αυτό; Μα βεβαίως οι Έλληνες. Όπως το έδειξαν όλα τα τελευταία συλλαλητήρια».

  Το ότι πρόκειται για μία βάσιμη ανησυχία το απάντησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρόσθεσε, με την επιστολή του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 3/5/1992, στην οποία ανέφερε: «Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις, θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το «μακεδονικό», όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν;» «Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή, γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας».

  Στη συνέχεια τι είχε δηλώσει τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de jure και de facto, εφόσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων». Και βέβαια, πρόσθεσε, έχουμε και την δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992, που επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «δεν θα αναγνωρίσει χώρα, όπου στο όνομά της θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία!»

  Ακούγεται, βέβαια, είπε, το ερώτημα, : "Καλά, μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια, να απειλήσει μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, όπως η Ελλάδα;". Την απάντηση την έδωσε σαφέστατα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν από μόνες τους, αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων που μπορούν να προκύψουν, αν εμείς έχουμε νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους, σημείωσε. Και το όνομα των Σκοπίων είναι «όχημα αλυτρωτισμού» προειδοποιούσε καθαρά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λέτε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, να προειδοποιούσε τόσο δραματικά για δήθεν «ανύπαρκτο» κίνδυνο; Ας ακούσουν αυτά τα λόγια και πάλι σήμερα, συνέχισε, όσοι τυχοδιωκτικά υποκρίνονται ότι εκφράζουν καλύτερα απ’ όλους εμάς, τους δύο αυτούς ηγέτες, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο την ατομική τους ιδιοτέλεια.

  Ύστερα, τόνισε, τι θα πει "μικρή" και "μεγάλη" χώρα; Η Κούβα είναι ασύγκριτα μικρότερη χώρα από τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1961 -προφανώς όχι γιατί φοβόντουσαν την απειλή της Κούβας και δεν αποκαταστάθηκαν, παρά μόλις στα τέλη του 2014. Κι ακόμα δεν έχουν εξομαλυνθεί. Οι σοβαρές χώρες, πρόσθεσε, προσέχουν πολύ τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάρος τους, ακόμα και από μικρότερες γειτονικές χώρες, που έρχονται σε συνεννόηση με άλλες εχθρικές δυνάμεις».

  Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο επιχείρημα ότι τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" 140 χώρες και άρα τι νόημα έχει να αρνούμαστε να το αποδεχθούμε εμείς; «Αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε