Νέα κόντρα Καμμένου – Κατρούγκαλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών – BINTEO

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου προκλήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του κ.Κατρούγκαλου κατά την οποία ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη παρά ταύτα όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

“Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτορποοσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Καμμένος ο οποίος άκουγε τον κ. Κατρούγκαλο από το γραφείο του λίγα μέτρα μακρύτερα κατευθύνθηκε εσπευσμένα στην αίθουσα και ζητώντας τον λόγο μίλησε για κατάρρευση της Συμφωνίας. «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλου να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους αυτό για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας” είπε ο κ. Καμμένος.

«Ήμουν σαφής. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό” είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε “Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό”.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ