Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Σιούφας

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 75 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας.

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1944 στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας και σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Καρδίτσα το 1981 με τη Νέα Δημοκρατία και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι το Δεκέμβριο του 1992 χρημάτισε Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το 1992 μέχρι το 1993 Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2004, ο Δημήτρης Σιούφας ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Έπειτα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 έλαβε το χρίσμα για την προεδρία της Βουλής. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 με 158 ψήφους (από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ). Διαδέχθηκε στη θέση αυτή την Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα.

Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ από το 1997 και πριν, ήταν στην ίδια θέση το 1979 – 1985 και το 1994 – 1997. Ήταν επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (1997-2001) και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (2001-04). Από τον Απρίλιο του 2000 ως το Μάρτιο του 2004, ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Σιούφα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ . Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με την οικογένεια του εκλιπόντος, στενού του φίλου, Δημήτρη Σιούφα και εξέφρασε τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής.

«Ο Δημήτρης Σιούφας άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή με τη σοβαρότητα, τη νηφαλιότητα & τη μετριοπάθειά του, αρχές που προάγουν τη δημοκρατία & τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια ως το τέλος της ζωής του» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο twitter για τον θάνατο του Δημήτρη Σιούφα. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και την παράταξή του.

«Ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και ένας σπάνιος άνθρωπος που ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια και την ποιότητά του. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε την χώρα, την παράταξή μας και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καρδίτσα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του Δημήτρη Σιούφα και πρόσθεσε: «Άφησε πίσω του σημαντικό έργο σε όλα τα υπουργεία από τα οποία πέρασε και άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Βουλής, κερδίζοντας την εκτίμηση όλου του πολιτικού κόσμου. Η είδηση του θανάτου του μας γεμίζει όλους με θλίψη και ιδιαίτερα όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του. Εκ μέρους όλης της Νέας Δημοκρατίας, τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσέφερε. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

«Με θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Σιούφα, πρώην προέδρου της Βουλής και εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. «Κατά τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία τιμήθηκε με υψηλές κυβερνητικές θέσεις, από τις οποίες υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον αφήνοντας σημαντικό έργο. Η Προεδρία του στη Βουλή των Ελλήνων, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 έως τις 14 Οκτωβρίου 2009, χαρακτηρίστηκε από την άοκνη προσπάθειά του για την αναβάθμιση του πολυσχιδούς έργου του Κοινοβουλίου και την εξωστρεφή του κατεύθυνση. Προς τιμήν του η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια από αύριο το πρωί έως την εξόδιο ακολουθία. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

«Κατά τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία τιμήθηκε με υψηλές κυβερνητικές θέσεις, από τις οποίες υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον αφήνοντας σημαντικό έργο. Η Προεδρία του στη Βουλή των Ελλήνων, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 έως τις 14 Οκτωβρίου 2009, χαρακτηρίστηκε από την άοκνη προσπάθειά του για την αναβάθμιση του πολυσχιδούς έργου του Κοινοβουλίου και την εξωστρεφή του κατεύθυνση. Προς τιμήν του η σημαία της Βουλής θα κυματίζει μεσίστια από αύριο το πρωί έως την εξόδιο ακολουθία. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα έκανε την εξής δήλωση: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ το στενό μου φίλο, επί χρόνια πολύτιμο συνεργάτη και ξεχωριστό άνθρωπο, Δημήτρη Σιούφα. Υπηρέτησε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, κερδίζοντας το σεβασμό των συναγωνιστών και την εκτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

“Η είδηση της απώλειας του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα μας γεμίζει όλους με μεγάλη θλίψη δήλωσε η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. «Ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε υπόδειγμα Πολιτικού, άνδρα, Βουλευτή, Υπουργού και Προέδρου της Βουλής, υπηρετώντας την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό με ήθος και ανιδιοτέλεια. Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια”, αναφέρει η κ. Παπακώστα.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» , αναφέρει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ.Τοσουνίδης στη συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Δ. Σιούφα.

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της “εκφράζει τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής και στελέχους της ΝΔ Δημήτρη Σιούφα”. Όπως επισημαίνεται “ο εκλιπών ξεχώριζε για το ήθος και την ευγένειά του. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του”.

Για την απώλεια του Δημήτρη Σιούφα, βουλευτή, υπουργού της ΝΔ και πρώην προέδρου της Βουλής, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ