Αραχωβίτης: Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια

«Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου είναι πραγματικότητα και το έχετε δει, πως μετά τον Αύγουστο πόσα πράγματα μπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίμναζαν»

Το παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στον Τύρναβο με τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση και φορείς της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην επίλυση -όπως είπε- του ζητήματος που είχε δημιουργηθεί με το τσίπουρο, ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει γίνει μία συνάντηση με το συν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο που θα διέπει το τσίπουρο για την νέα χρονιά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινάει νομοθετικό έργο για αρκετά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, τονίζοντας ότι αρκετά από τα αιτήματα τα οποία έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις βαίνουν προς τη λύση.

Μιλώντας για τα προβλήματα με τις ζημιές στα ροδάκινα ο κ. Αραχωβίτης είπε πως, εξαιτίας των φετινών ζημιών στο ροδάκινο «προχωρήσαμε και εντάξαμε τα ροδάκινα και της περιοχής σε ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων».

Σχετικά με το ζήτημα της ανοικτής τιμής στο βαμβάκι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί χαρακτήρισε το φαινόμενο της ανοιχτής τιμής «απαράδεκτο» και υποστήριξε ότι το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την οποία «η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά».

Μιλώντας για τον κλάδο των κτηνοτρόφων ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο «προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων». Επίσης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που αφορούν την αγορά γάλακτος, την νέα (ΚΥΑ), αλλά και τους τελωνειακούς ελέγχους που γίνονται.

Σχετικά με το αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός».

Αναφορικά με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι μέσα στην προστασία και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα αν θα υπάρξουν εξελίξεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ