Να αυξηθεί ο αναδιανεμητικός ρόλος του προϋπολογισμού της ΕΕ θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.

Για το λόγο αυτό, αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών, όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, να μην γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Θα υπογραμμίσει, αντιθέτως, πως προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία επί του νέου δημοσιονομικού πλαισίου εντός της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως προς το ζήτημα του Brexit, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Ως προς το σύνοδο του ευρώ, η κυβέρνηση υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία.

Ως προς το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυσικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων.

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ