Κατρούγκαλος: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι δείγμα αδυναμίας

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ως δείγμα αδυναμίας και όχι επίδειξη ισχύος ερμηνεύει η Αθήνα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Απαντώντας σήμερα το πρωί σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε πως η Αθήνα δεν θα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα.

“Όταν ακούμε στην τουρκική Βουλή ότι θα πρέπει να επαναληφθεί ο Αττίλας στην Κύπρο δεν θα απαντάμε σε αυτή τη ρητορική ότι πάμε να φτάσουμε στην Κόκκινη Μηλιά” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ενώ πράγματι είχε σταματήσει ο διάλογος η τουρκική πλευρά έδειξε πρόθεση επανεκκίνησης του διαλόγου με την πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη γείτονα χώρα.

“Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι να προωθηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όταν λέμε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας εννοούμε να αποτραπεί ατύχημα, όπως για παράδειγμα ένα γεγονός στο Αιγαίο και να μη χρειαστεί να προστρέξουμε σε τρίτους” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος επανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής δημοσίευμα τουρκικού πρακτορείου εδώ και 10 μέρες που λέει ότι έχει σταματήσει οποιαδήποτε παρουσία ελληνική γύρω από τα Ίμια. “Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι σαφές. Στην Ελλάδα είμαστε συστρατευμένοι στο να στέλνουμε σαφές μήνυμα πως η προκλητικότητα δεν είναι ανεκτή“ είπε.

Σχολιάζοντας το τουρκικό δημοσίευμα ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για χαμηλό δείγμα προπαγάνδας διερωτώμενος : “Είναι δυνατόν ποτέ οι Ε.Δ να εγκαταλείψουν μια σπιθαμή ελληνικού εδάφους; Οι αντιδράσεις της Τουρκίας δεν είναι δείγμα ισχύος. Είναι δείγμα αδυναμίας.Προσπάθησε να ματαιώσει τα δικαιώματα της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους. Απέτυχε. Για πρώτη φορά άκουσε από την Ε.Ε να στηλιτεύεται η πολιτική της στο Αιγαίο. Πότε άλλοτε σε μια τριετία τόσοι ξένοι ηγέτες επισκέφθηκαν τη χώρα; Τι δείχνουν αυτά παρά την αναβάθμιση της ισχύος της χώρας; Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς πρέπει να εκπέμπουμε το στίγμα της υπεύθυνης δύναμης” κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ