Κρέτσος: Οι πολιτικές ενίσχυσης του Τύπου ισχυρό όπλο στη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση

«Τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων τείνουν να λάβουν ενδημικό χαρακτήρα, δοκιμάζοντας την ίδια τη Δημοκρατία, καθώς συχνά προτάσσεται μια ρητορική, η οποία βασίζεται κρυφά ή φανερά σε ακραία εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις». Αυτό τόνισε, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος.

«Η διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, τα ψεύτικα διλήμματα, οι συστηματικές επιθέσεις στην κριτική σκέψη, αποτελούν μια νέα, οδυνηρή κανονικότητα στο πεδίο της ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας πως «κριτική σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει δίχως ένα συνολικά υγιές μιντιακό οικοσύστημα και χωρίς εφημερίδες».

Ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ κατέθεσε την πρόταση οι πολιτικές στήριξης των εφημερίδων να εξαιρούνται από τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους ομολόγους του να συντονίσουν την ενεργό συμμετοχή των δημόσιων τηλεοράσεων όλης της Ευρώπης στην διαμόρφωση δικτύου ανεξάρτητων fact-checkers.

Υποστήριξε δράσεις ενίσχυσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με ανοιχτές βάσεις δεδομένων, προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογράφων και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ