Ρήγας: Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων

«Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας από το εμβληματικό κτήριο ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου.

«Οι πρωτοβουλίες ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνδέονται με την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο της Εθνικής Άμυνας. Χωρίς ιστορική και εθνική μνήμη η Εθνική Άμυνα στερείται ουσιαστικού περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το Κτήριο-κολαστήριο του ΜΠΛΟΚ 15 και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν πάνω από 21 χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Μεταξύ τους πολλοί Έλληνες Εβραίοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και αλλού. Ανάμεσά στις χιλιάδες των κρατουμένων, πάνω από 700 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 από αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ημέρας εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, τιμά τους αγωνιστές της σε αυτό το χώρο μαρτυρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού.

Τις τέσσερις προβολές της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Το τελευταίο σημείωμα”, παρακολούθησαν περίπου 400 θεατές, ανάμεσά τους αντιπροσωπείες σπουδαστών από τις στρατιωτικές σχολές και από τα στρατόπεδα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’ και Β’, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-1974 (ΣΦΕΑ), του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), αντιστασιακοί και συγγενείς των αγωνιστών που πέρασαν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αντισυνταγματάρχης ε.α., οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Τόσκας, Νίκος Φίλης, οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Μανιός, Ελένη Σταματάκη και Νίκος Συρμαλένιος, ο Στέφανος Ληναίος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, οι κόρες του Λάκη Σάντα, Γεωργία και Αλεξάνδρα Σάντα, η κόρη του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη Κωνσταντίνα Βούλγαρη, ο παραγωγός της ταινίας Γιάννης Ιακωβίδης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου Θεόδωρος Σπηλιόπουλος.

Ακόμη, την εκδήλωση παρακολούθησαν η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ