Με τα άρθρα για τη δίωξη μελών κυβέρνησης και τη βουλευτική ασυλία αρχίζει η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Φωτιά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης έβαλε έγγραφο του Προέδρου της Επιτροπής κ. Παρασκευόπουλου με βάση το οποίο η συζήτηση για τα άρθρα δεν θα καθοριζόταν από τη σειρά του Συντάγματος αλλά από τα άρθρα στα οποία σημειώνεται συναίνεση.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα καθώς ερμήνευσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως απόπειρα εργαλειοποίησης της διαδικασίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί όπως είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να αποφύγει σε αυτή τη συγκυρία τη συζήτηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, το μετέθετε για το τέλος της διαδικασίας στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να μην πυροδοτήσει νέα ένταση.

Στο ίδιο πλαίσιο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκκίνηση της συζήτησης με τα άρθρα 86 (δίωξη μελών κυβέρνησης), 62 (βουλευτική ασυλία), 32 και 35 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

“Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε μπλέξει με τέτοια πίεση χρόνου και τέτοιο ανακάτεμα των θεμάτων. Που βρέθηκε η άποψη να ανακατεύονται τα άρθρα; Το Σύνταγμα έχει συστηματική αλληλουχία. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τη σειρά που το ίδιο το Σύνταγμα περιέχει επειδή νομίζουμε ότι συναινούμε σε κάποια θέματα;” είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάει το άρθρο 3 στο τέλος. Τώρα να πάει. Τώρα που είναι το θέμα επίκαιρο με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου. Να μην κρύψετε τις απόψεις σας για την τελευταία στιγμή επειδή εκεί σας βολεύει. Είναι απαράδεκτο που θέλετε να προσαρμόσετε την αναθεώρηση του Συντάγματος στην πολιτική σας ατζέντα” πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Κατρούγκαλου επέμεινε ότι η συζήτηση θα πρέπει να εκκινήσει με τα άρθρα στα οποία υπάρχει συναίνεση τόσο ώστε να μεταδοθεί μήνυμα συναίνεσης όσο και ώστε η Βουλή να προστατεύσει την τιμή του πολιτικού κόσμου δείχνοντας ότι αφουγκράζεται τη φωνή της κοινωνίας για αλλαγή του άρθρου 86.

Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνοντας η αρχή να γίνει μόνο με τα άρθρα 86 και 62 και αμέσως μετά η συζήτηση να πάρει τη σειρά των άρθρων του Συντάγματος.

Στο σημείο παρενέβη ο κ. Κατρούγκαλος λέγοντας ότι και αυτός το ίδιο πρότεινε. Η πρόταση αυτή τελικά υπερψηφίστηκε με τη ΝΔ πάντως να εμμένει στη διαφωνία της.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ