Ξυδάκης στον Realfm 97,8: Θεμιτή η ανησυχία των ιερέων αλλά δεν είναι βάσιμη – Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν μετέωροι

Στη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

“Είναι θεμιτή η ανησυχία των ιερέων αλλά δεν νομίζω ότι είναι βάσιμη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν μετέωροι. Εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι η Εκκλησία και το ίδιο θα παραμείνει. Ό,τι ισχύει για τους καθηγητές πανεπιστημίου, για άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, η προστασία που προσφέρει η φύση αυτή προσώπου θα εξακολουθήσει να υπάρχει”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε:

“Εφόσον φτάσουμε σε διατύπωση νόμου που θα έχει την ισχύ αυτή, να δώσει νομική ισχύ στην υπόσταση της συμφωνίας, νομίζω ότι και η Πολιτεία θα φροντίσει ώστε η μισθοδοσία και η ασφάλιση των κληρικών να προχωρήσει απρόσκοπτα. Νομίζω ότι κανείς δεν θα καταλάβει καμία μεταβολή… Το ότι σε όλη τη μεταπολίτευση υπάρχει μία διαρκής εκκρεμότητα και στο περιουσιακό στοιχείο, στο οποίο γνωρίζουμε ότι εάν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Εκκλησία θα δικαιωθεί. Κάνεις δεν θέλει να δει την Πολιτεία και την Εκκλησία σε μία αντιδικία πάνω στα περιουσιακά στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να τρέχουν στα δικαστήρια Εκκλησία και Πολιτεία, είναι αδιανόητο και πολιτικά και ψυχολογικά, πνευματικά. Για αυτό γίνεται μία συμφωνία και έναντι αυτής της αμφισβητούμενης περιουσίας δίνει μία πολύ συγκεκριμένη αποζημίωση το Κράτος με το οποίο λογικά καλύπτει την μισθοδοσία και τις ανάγκες του κλήρου. Είναι μία πολύ απλή στη σύλληψη συμφωνία, η οποία θέλει πολιτικό θάρρος και από την ηγεσία της Εκκλησίας και από την ηγεσία της Πολιτείας για να προχωρήσει”.

“Έχουν ξανασυμβεί. Είναι μία αίσθηση ιδιοκτησίας χώρου, είναι ένα πράγμα θλιβερό. Θεωρούν ότι κάθε κυβέρνηση είναι αντίπαλη. Ένα πεδίο μικροανταγωνισμών είναι το οποίο δίνει αφορμές στους αναθεωρητές και της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας και δίνει πατήματα”, είπε ο κ. Ξυδάκης αναφερόμενος στον προπηλακισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ