Καμίνης: Δεν θα διεκδικήσω ξανά τον Δήμο Αθηναίων

Την απόφαση του να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, για τρίτη συνεχόμενη φορά, ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης στη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας.

«Ήδη από το 2010 υποστήριζα ότι μία θητεία δεν αρκεί, δύο όμως είναι ικανές να δείξουν τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος. Δύο θητείες είναι αρκετές για να αποδείξουμε πόσο σεβαστήκαμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας. Το υποστηρίζω και σήμερα. Μπορεί οι καιροί να είναι ιδιαίτεροι, και όλα να γίνονται πολύ πιο δύσκολα και αργά, αλλά όντως σε δύο θητείες δείξαμε ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να πάμε την πόλη. Η πόλη έχει, επιτέλους, πόρους και στρατηγικό σχέδιο και ο δήμος οργάνωση. Τρίτη εντολή από το εκλογικό σώμα δεν θα διεκδικήσω» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει προσωπικά ώστε η νυν παράταξή του «Δικαίωμα στην πόλη» «να αποτελέσει τη βάση, τη μαγιά για τις νέες προοδευτικές συγκλίσεις στον δήμο Αθηναίων» και κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του να είναι παρόντες σε αυτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η παράταξη δεν είναι προίκα να μεταβιβαστεί». Επίσης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για την παράταξή του «Δικαίωμα στην πόλη» η οποία όπως είπε «το αποτύπωμα που θα αφήσει στην Αθήνα θα είναι πολύ βαθύτερο από αυτό που φαίνεται σήμερα».

Ο απερχόμενος δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά σε ποιά κατάσταση ήταν ο δήμος όταν πρωτοεξελέγη και τι κατάφερε να πραγματοποιήσει παρότι, όπως είπε, η εκλογή της δημοτικής του αρχής συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης:

«Βρήκαμε έναν δήμο βυθισμένο στα χρέη και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο στη σπατάλη και την κακοδιοίκηση, και τον νοικοκυρέψαμε. Έναν δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικούς εκατοντάδες, και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Έναν δήμο – κομματικό μαγαζί και εντούτοις διοικήσαμε και διοικούμε με πολιτική αχρωματοψία, επιβραβεύοντας τους καλύτερους. Έναν δήμο έργων βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με σχέδιο και υποδομές. Έναν δήμο ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή σκηνή και τον κάναμε σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Έναν δήμο συντηρητικό και φοβικό απέναντι στο καινούργιο και τον ενδυναμώσαμε, τον κινητοποιήσαμε και τον πήραμε μαζί μας. Μια πόλη που είχε να δει έργο από τους Ολυμπιακούς αγώνες, μια πόλη, παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και φτιάξαμε μια πόλη ανοιχτή στην κοινωνία, ανθεκτική στις κρίσεις, ανεκτική στη διαφορετικότητα και πολύχρωμη, ελκυστική διεθνώς. Βρήκαμε σε μία πόλη, όπου κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στα κενά που άφηνε η απουσία του κράτους, με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διαθέτουμε και όμως δεν καταθέσαμε τα όπλα. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και φτιάξαμε ένα δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων».

«Ήρθαμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο που πρωτοεμφανίστηκε η ναζιστική ακροδεξιά, την οποία δεν αφήσαμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, φέρνοντάς τη συνεχώς απέναντι στο νόμο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης για να αναφερθεί στη συνέχεια στην προσφυγική κρίση, λέγοντας: «Δεν ξέρω πώς θα ήταν η Αθήνα αν δεν την αντιμετωπίζαμε με αυτόν τον τρόπο, όπως δεν ξέρω πώς θα ήταν σήμερα η Αθήνα, αν στη δεύτερη μεγάλη κρίση, την προσφυγική, αντί να αντιμετωπίσουμε γενναία το πρόβλημα, όπως πράξαμε, περιοριζόμασταν σε λαϊκισμούς που θα έφερναν πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά καμία λύση. Είμαι βέβαιος ότι η πόλη μας δεν θα ήταν σήμερα σε δεινή κατάσταση», υπογράμμισε.

«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα. Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά. Δεν λέω ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται στο σημείο που θα θέλαμε να βρίσκεται. ‘Άλλωστε, αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις δεδομένες συνθήκες» κατέληξε ο δήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ