Η ΝΔ φέρνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ζήτημα της ΕΡΤ

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν αίτημα να κληθούν άμεσα ενώπιόν της επιτροπής, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Βασίλης Κωστόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, προκειμένου -όπως αναφέρουν στην επιστολή τους- «να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες, στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της δημόσιας τηλεόρασης».

Η ΝΔ επισημαίνει ότι λαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή «με αφορμή σειρά πρόσφατων γεγονότων αλλά και επώνυμων καταγγελιών που αποδεικνύουν τη χρησιμοποίηση της ΕΡΤ ως μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας αλλά αναδεικνύουν και πολύ σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης και διαχείρισης της ΕΡΤ».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει τα εξής:

«-Την από 5.10.2018 ανοιχτή επιστολή του εντεταλμένου συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ, κ. Σπ. Κρίμπαλη, προς τον κ. Ν. Παππά με την οποία εγκάλεσε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι λειτουργεί “σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή” και έχει ως βασικό δόγμα “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο”. Σύμφωνα με τον κ. Κρίμπαλη, στόχος της είναι “η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος” και σημειώνει εμφατικά, ότι “αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο ‘ανακατάληψης’ της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι”.

– Σειρά δημοσιευμάτων που περιγράφουν ένα άνευ προηγουμένου “πάρτι” στις μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ τα οποία χρεώνουν τη δημόσια τηλεόραση με υπέρογκα και ανορθολογικά κόστη και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά.

– Την από 2.9.2018 δημόσια παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Θαλασσινού, ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ κατήγγειλε ότι “…η ΕΡΤ παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, την περιθωριοποίηση και την αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων… Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που -επιτέλους- οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά”.

– Την από 11.5.2018 επιστολή παραίτησης του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ, κ. Νίκου Μιχαλίτση ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι έχει “υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφήνοντάς το χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό”, ισχυρίζεται πως έχει “ξεδοντιάσει την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη”, πως “αδιαφορεί συστηματικά για τη διαμόρφωση στοιχειώδους επιχειρησιακού ή στρατηγικού σχεδίου” και πως “σχεδίασε αδιαφανώς και ενέκρινε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονόμασε “νέο Οργανόγραμμα” που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία­­­­ μας στον προηγούμενο αιώνα”.

– Την από 2.10.2018 δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φίλη σύμφωνα με την οποία “Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση”.

– Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του έτους 2017, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στην ΕΡΤ το 61,2% του χρόνου των πολιτικών συζητήσεων και στην καταγραφή της επικαιρότητας, όταν η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια τηλεόραση ήταν μόλις στο 14,7%.

Επειδή την ΕΡΤ πληρώνουν όλοι οι Έλληνες και αποστολή της με βάση το Σύνταγμα είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων είναι προφανές ότι θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ασχοληθεί ουσιωδώς με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προκειμένου επιτέλους να μπει ένα τέλος στην κατρακύλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πληγώνει τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και ζημιώνει τους πολίτες» τονίζουν τέλος στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά «Καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς την πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ να φέρουν το θέμα της λειτουργίας της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Παππάς αναφέρει: «Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία της ΝΔ για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΡΤ. Θα τα πούμε όλα. Και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον του οργανισμού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ