Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Αμυντική και αδιέξοδη η στάση του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για την ιδεολογική κατεύθυνση που ακολουθεί, άσκησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε στο ΚΙΝΑΛ «έλλειψη πολιτικής και ιδεολογικής έκφρασης» και στρατηγικής, ενώ το κατηγόρησε ότι σε αντίθεση με την ιδεολογική του προέλευση, στρέφεται προς τη ΝΔ, ενώ έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια «ισοπεδωτική προσέγγιση».

«Δυστυχώς η πολιτική άποψη που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ είναι ο αντικυβερνητισμός και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πρόκειται για έναν ετεροπροσδιορισμό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Είναι μια στάση αμυντική και αδιέξοδη. Δεν μπορεί να προχωρήσει κάποιος πολιτικά εάν δεν αναλύσει και δεν προβάλει μια θετική πρόταση», τόνισε.

Για την κριτική ότι είναι υποκριτικό το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά διότι επέλεξε να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ, επισήμανε ότι «το πρόσημο της κυβέρνησης καταγράφεται από τον πρωθυπουργό και την κυρίαρχη πολιτική κατεύθυνση και είναι ξεκάθαρο πως είναι προοδευτικό».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε αιχμές για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα σε διάφορα ζητήματα, λέγοντας ότι ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος «οφείλει να προασπίζεται και να διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική λειτουργία της χώρας», και ότι δεν συνάδει με την ουσία του ρόλου του να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις «που έχουν μια ευρύτερη πολιτική διάσταση, και πολύ περισσότερο για ζητήματα που έχει κατοχυρώσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς – και να ανοίγονται θέματα αρνητικά για τη χώρα μας».

Τόνισε ακόμα, πως «για να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εκδημοκρατιστούν οι θεσμοί και οι διαδικασίες της ευρωζώνης», ενώ χαρακτήρισε «καταστροφική» τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Ιταλίας, διότι ουσιαστικά «νομιμοποιούν την ακροδεξιά ρητορική του Σαλβίνι» και «ρίχνουν νερό στον μύλο όλων αυτών των ακραίων αντισυστημικών δεξιών δυνάμεων».

Για τις κατηγορίες περί διόγκωσης του Δημοσίου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξήγησε ότι με την αναλογία 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) ουσιαστικά σταματάει η περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου, το οποίο – όπως ανέφερε – από το 2009 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά περίπου 20%. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ, ότι η λογική της πολιτικής της πρότασης για συρρίκνωση του Δημοσίου με την επαναφορά του κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), είναι η παραχώρηση τμημάτων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τέλος, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανέφερε ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για 3.000 μόνιμες προσλήψεις, θα υλοποιηθεί εντός του 2019 με την σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ, στην οποία η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των συμβασιούχων μέσω της αυξημένης μοριοδότησης – ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το πρόγραμμα σταματά να είναι «στον αέρα» και πλέον γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ