Λίτσας στον Realfm 97,8: Ουδείς περίμενε ένα τόσο χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στο δημοψήφισμα

“Δεν θα κρυφτώ, νομίζω ότι μοιράζομαι την έκπληξη με πάρα πολλούς αναλυτές, θεωρούσα ότι η προσέλευση θα ήταν μεγαλύτερη. Ο Ζάεφ δεν έκανε καλή καμπάνια για να προσελκύσει το σλαβικό στοιχείο. Νομίζω χρειάζεται διερεύνηση γιατί ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών δεν πήγε να ψηφίσει ” δήλωσε ο Σπύρος Λίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Ουδείς περίμενε ένα τόσο χαμηλό ποσοστό προσέλευσης γιατί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν αφορά μόνο τη διευθέτηση ενός σημαντικού μεν πολιτικού θέματος με την Ελλάδα, αλλά το ίδιο το μέλλον του συγκεκριμένου κράτους. Το τι μέλλει γενέσθαι στο εσωτερικό των Σκοπίων και της Ελλάδας, νομίζω ότι στη χώρα μας φαίνεται η διαφορετική ανάγνωση του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά. Είναι δύο κύριοι πυλώνες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνουν ένα πρόβλημα προς τον βηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη στο εσωτερικό των Σκοπίων επικεντρώνω την προσοχή μου, στο τι μέλλει γενέσθαι με τον ρόλο της αλβανικής κοινότητας, διότι οι εξελίξεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ουσιαστικά τοποθετούν στο κέντρο των εξελίξεων των πεπερασμένο αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό. Αυτό το στοιχείο με ανησυχεί” τόνισε.

“Ο Ζάεφ θα πάει στη Βουλή και θα υποστηρίξει ότι δεν ήταν ενημερωμένοι οι εκλογικοί κατάλογοι, οπότε θα αυξήσει το ποσοστό της συμμετοχής από αυτό που καταγράφεται” συμπλήρωσε.

“Αν δεν βρεθεί ο μαγικός αριθμός των οκτώ, αυτός ο αριθμός θα του δώσει τη δυνατότητα να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, τότε θα πάει σε εκλογές και τότε τα πάντα είναι ανοικτά. Και τα Σκόπια θα μπουν σε μακρά περίοδο υψηλών αναταραχών” ανέφερε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ