Συνάντηση Κοτζιά με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – Τι συζητήθηκε

Η προώθηση συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβριο, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, με τον Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Ουές Μίτσελ. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δεχθεί τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι συζητήθηκε αφενός η προώθηση συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την οικονομική και ενεργειακή και αφετέρου η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Ουασιγκτον.

«Το πρώτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη σε Κύπρο – Ιερουσαλήμ – Κάιρο. Σε σχέση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συζητήθηκε η θεματολογία της, καθώς είναι ευρύτερη της προηγούμενης».

Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον μέσα στο 2018 κι αυτό είναι ενδεικτικό των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζουμε ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Πομπέο – Κοτζιά τον Μάιο τόνιζε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν εντός του 2018 τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Χθες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζέρεμι Χαντ, είχαν γεύμα εργασίας στο πλαίσιο άτυπης τριμερούςς συνάντησης των εγγυητριών δυνάμεων με οικοδοσπότες τους Βρετανούς. Διπλωματική πηγή ανέφερε «ότι συζητήθηκε προφανώς η εξωτερική πτυχή του κυπριακού, δηλαδή τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ήταν πιο πολύ διερευνητικού χαρακτήρα και διήρκεσε περί τη μία ώρα».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κοτζιάς αναμενόταν να ενημερώσει σχετικά τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Διατλαντικού δείπνου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

Για τη συνάντηση με τον ομόλογό του του Ισημερινού, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διευρύνουν την ανάπτυξη των σχέσεών τους, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει ανοίγματα το τελευταίο διάστημα στις αγορές της Ανατολής και της Δύσης και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών και να έχουν τακτικότερες πολιτικές διαβουλεύσεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αργά το βράδυ επρόκειτο να παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Αναμενόταν να συζητηθούν οι διαταλαντικές σχέσεις, το Ιράν, η Συρία και το εμπόριο.

Το σημερινό πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ περιλαμβάνει συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Μαρόκου, Μαυροβουνίου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Λιβάνου και Παλαιστίνης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ